Bemutatjuk a világ legkisebb államát, ahol csak egyetlen ember él - videó

Sealand Hercegség, röviden Sealand mikronemzet, amely egy, az Északi-tengeren álló, a második világháborúban épült erődítményen található Nyugat-Európában, az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre
Sealand flag waving on sundown sky
Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen hallottak a világ legkisebb államáról, Sealand Hercegségről, amely egy mikronemzet, és saját pénznemmel, bélyegekkel, alkotmánnyal, valamint himnusszal is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Területe mindössze két teniszpálya nagyságú és az ENSZ egyetlen tagállama sem ismeri el független államként, így nemzetközileg el nem ismert területnek számít.

A Sealand Hercegséget 1967-ben alapították, amikor Paddy Roy Bates, a brit hadsereg egykori tisztje elfoglalt egy elhagyatottan álló angliai erődítményt.

Bár az Egyesült Királyság megpróbálta visszakövetelni a területet, a brit bíróság megállapította, hogy a platform a tengeri határon túl fekszik, így nincs hatásköre döntést hozni a kérdésben. Sealand így független államnak számít. A Bates család tagjai voltak Sealand első lakói, de jelenleg csak egy állandó lakosuk van, Michael Barrington, aki gondnok és karbantartó. Az államfő, Michael Bates főherceg, az angliai Essexben él családjával - írja a Promotions.hu.

Sealand Hercegség körülbelül 11 kilométerre fekszik Anglia partjaitól Forrás: AFP/Ben Stansall

Bár Sealand nemzetközileg el nem ismert állam, a Bates család továbbra is kitart céljai mellett és reméli, hogy országukban beköszönt az "aranykor". A főherceg biztos benne, hogy a brit haditengerészet nem tervezi Sealand visszafoglalását. Ellenben, ha mégis, ő szívesen vendégül látja a flottát egy csésze teára, melyet a legszebb teáskészletéből fogyasztanának el.

Az Origo korábban már írt a világ legeldugottabb államáról, amelyről itt olvashat bővebben, egy Magyarország tőszomszédságában lévő miniállamról, amelyet fegyveres konfliktusban elfoglaltak, valamint a világ legkisebb szigetéről.