Megbénult Németország: elegük van a gazdáknak a kormányból - videók

Farmers' protests - Kiel Household Demonstrations Subsidies Horizontal ECONOMY AGRICULTURE
08 January 2024, Schleswig-Holstein, Kiel: Farmers demonstrate with their tractors in front of the state parliament and have attached a placard with the words "No Farmer, No Food, No Future" to a tractor. In response to the federal government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in Berlin on January 15. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Nagyszabású gazdatüntetés kezdődött hétfőn Németországban, ahol országszerte, több tucat helyszínen blokádokkal tiltakoznak a gazdák az agrártámogatások csökkentése ellen. Hétfő délelőttre már több autópálya-szakaszt is lezártak, és megbénult a közlekedés Berlin belvárosában is.
Vágólapra másolva!

A feldühödött gazdák a német kormánykoalíció által tervezett, a mezőgazdasági gázolajra és a mezőgazdasági járművekre kivetett adóemelések ellen tiltakoznak. Bár a szövetségi kormány csütörtökön a napok óta tartó tiltakozások miatt lemondta a mezőgazdasági gépjárművek adómentességének eltörlését, a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését több lépcsőben, de végre akarják hajtani.

Tüntetnek a német gazdák Berlinben 2024. január 8-án Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Omer Sercan Karkus

Ez nem nyugtatta meg a gazdákat, megelégelték, hogy nem beszél velük a kormány.

A gazdatüntetések tavaly decemberben kezdődtek Németországban, miután a kormány – a saját maga okozta költségvetési nehézségek miatt – megszorításokat jelentett be. Ezzel pedig a Német Gazdaszövetség szerint hadat üzentek a mezőgazdaságból élőknek. Az indulatok azóta sem csitultak, a minap valóságos lincshangulat alakult ki, amikor Robert Habeck gazdasági miniszter visszatérve üdüléséből, gazdák százaival kellett szembenézzen.

Mivel a gazdák továbbra is úgy érzik, hogy a német kormány nem hajlandó szóba állni velük, hétfőre nagyszabású demonstrációt szerveztek: országszerte, több mint 20 helyszínen tilatakoznak.

Joachim Rukwied, a mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke azzal vádolja a kormányt, hogy

A megszorítások valójában egy "felszámolási forgatókönyvet" jelentenek, és azt eredményezik, hogy rengeteg gazdaság mehet csődbe.

Az első blokádokat Németország északi és keleti részén alakították ki az elkeseredett gazdák.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és Alsó-Szászország északnyugati részén is több utat, köztük az autópályát is lezárták, írja a Deutsche Welle.

Alsó-Szászország északnyugati részén, Cloppenburg körzetében mintegy 40 jármű zárta le a szövetségi autópályát.

A Bild német lap közlése szerint Brandenburgban több mint 140 tiltakozó gyűlt össze. A brandenburgi gazdálkodók elnöke, Henrik Wendorff békés tüntetésre szólított fel: „Bízom népünk körültekintésében és felelősségvállalásában, és civilizált tiltakozásra szólítok fel” – fogalmazott.

A január 8-án kezdődő tüntetések a tervek szerint egy hétig tartanak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A tiltakozók reggel 9-re két város bejáratát már teljesen elzárták. Cottbus és Brandenburg an der Havel blokád alá került.

Ezzel párhuzamosan több száz traktor és gazdálkodó indult el a potsdami államkancellária felé, hogy ott tiltakozzanak. A Bild információi szerint több mint 500 jármű gyűlt össze Beelitzben – mintegy 30 kilométerre Brandenburg állam fővárosától – mondta a potsdami rendőrség szóvivője.

Berlinben, a fővárosban a Brandenburgi kapu környékén blokkolják a forgalmat a gazdák.

Az első járművek már vasárnap este megérkeztek a fővárosba.

A rendőrség délelőtt 10 óráig 566 traktort, teherautót, személygépkocsit, kisteherautót és pótkocsit, valamint 550 embert számolt össze a Brandenburgi kapu környékén. A belvárosnak ezen a részén megbénult a forgalom a Deutsche Welle tudósítása szerint.

A német baloldali kormány megszorítási tervei miatt tüntetnek Berlinben a gazdák Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jorg Carstensen

De Münchenben is hatalmas torlódások vannak.

A müncheni hatóságok már reggel mintegy 5500 járművet számolt össze, amelyek száma azóta tovább emelkedett. A szervezők 7 ezer traktorosról és 10 ezer emberről beszélnek.

Németország-szerte más szakmai csoportok, például a teherautósofőrök és a halászok is szolidaritást vállaltak a gazdákkal. Csak Brémában a rendőrség arra számít, hogy Alsó-Szászországból akár 2000 jármű is felvonulhat a hanzavárosba csillag alakban.

A dolgok szerdától még rosszabbak lesznek

Szerdától sok németországi ingázó életét nehezíti majd, hogy a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL sztrájkot tervez többek között a Deutsche Bahnnál.

A sztrájk a tervek szerint szerda hajnali 2 órától péntek este 6 óráig tart.

A tapasztalatok szerint más vasúttársaságokat is érinthet, ha például a jelzőállomásokon dolgozók sztrájkolnak. A Deutsche Bahn bejelentette, hogy sürgősségi fellebbezést nyújt be a sztrájk ellen a frankfurti munkaügyi bírósághoz – írja a Krone online kiadása.