Még ma is áll ez a több mint fél évezredes patinás középkori ház - videó

Maison de Jeanne, Ez az egyik legöregebb még ma is álló ház, Aveyron, Franciaország
France, Aveyron, occitanie, Séverac-le-Château, medieval city, la maison de Jeanne (Jeanne's house) (XIIIth century), among the oldest houses in Aveyron (Photo by PLANCHARD Eric / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vágólapra másolva!
A franciaországi Aveyronban, Sévérac-le-Château városának egy csendes sarkán található Maison de Jeanne a középkori építészet egyik utolsó maradványaként. Ez a feltehetően 1478-ban épült fakeretes lakóház helyi kincs a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy felfedezzék az ősrégi házat.
Vágólapra másolva!

A többszintes Maison de Jeanne egy szűk, emelkedő sikátorban épült, és a középkori Franciaországra jellemző egyedi építészeti stílussal büszkélkedhet. A föld, víz, szalma és mész keverékéből készült cob falak és faváz segítségével építették az épületet. Az eredetileg kővel burkolt ház felső szintjei túlnyúlnak a földszint felett. Ez a kialakítás feltehetően a korabeli helyi adótörvényeknek köszönhető, amelyek alapján a fizetendő adót a földszint által lefedett terület alapján számítottak ki - írja a Connexion nyomán a Helló Magyar.

A szeszélyes szerkezet alatt egy boltíves pince található, amely takarmányvályúkkal van ellátva. Ez bepillantást enged az első lakók és állataik bensőséges együttélésébe.

Ám míg a hagyomány szerint a házat a 14. században építették, a dendrokronológia azt mutatja, hogy az építéshez használt fákat 1478 tavaszáig vágták ki, ami egybeesik XI. Lajos uralkodásával.

Ez a felfedezés tovább növeli a lakóház történelmi jelentőségét, és a késő középkorból származó élő ereklyévé teszi.

A Maison de Jeanne utolsó lakójáról, egy helyi művészről és festőről kapta a nevét.

A franciaországi Séverac-le-Château-ban található a Maison de Jeanne Forrás: Hemis via AFP/Planchard Eric

Az elmúlt 70 évben elhagyatottan álló házat 1995-ben vásárolta meg a város önkormányzata, és megnyitotta a nagyközönség előtt.

Egyes feltételezésektől eltérően nem ez Franciaország legrégebbi háza, hanem valójában csak a régióban számít a legrégebbinek. A Maison de Jeanne 2018-ban teljes restauráláson esett át: felújították az épület homlokzatát és tetejét, így biztosítva, hogy még jó darabig állva maradjon.

A Franciaország legrégebbi, fennmaradt háza címért egyébként több épület is verseng. A Maison Romane Clunyban, a rue du Cheval Blanc 71. szám alatt található ház Cahorsban, a Maison des Petits Palets Dol-de-Bretagne-ban és a Maison Fenasse Tarnban.