Buddha az ókori Egyiptomban - Buddha szobrot fedeztek fel egy római kori templomban

Buddha szobor
Az Egyiptomban, Berenikeben felfedezett Buddha szobor.
Vágólapra másolva!
Miközben Egyiptom délkeleti részén az ókori Berenike vörös-tengeri kikötőjét tárta fel, egy nemzetközi csapat felfedezett egy római kori (körülbelül Kr.e 31-Kr.u. 330) Buddha szobrot. Számos más lelettel együtt a szobor azt mutatja, hogy akkoriban Egyiptom és India között messzire nyúló kereskedelmi kapcsolatok voltak. - írja a Bibliai Régészeti Társaság honlapján.
Vágólapra másolva!

A kicsit több mint 2 láb magas márvány Buddha szobrot egy római kori templom előudvarában találták Berenike ókori kikötőjében. Buddha egy lótusz virág mellett áll, feje mögött dicsfény.

Az, hogy a szobrot a templomban prominens helyre helyezték annak egy példája, hogy akkoriban Egyiptomot vallási pluralizmus jellemezte.

A márvány valószínűleg Törökországból származik, de a szobrot helyben, valószínűleg a sok, Berenikében üzletelő indiai kereskedő egyike faragta..

A templomban a régészek találtak egy a római császár, Philip the Arab (körülbelül Kr.u. 244-249) idejéből való szanszkrit felírást, két, az indiai Satavahanas dinasztia indiai királyságából származó két 2.századi érmét, és az 1-4. századból származó sok görög felírást. Bár a szobrot nem lehet pontosan datálni, a kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg a helyén lehetett a római periódus elejétől.

Az Egyiptomban, Berenikeben felfedezett Buddha szobor. Forrás: https://www.biblicalarchaeology.org/wp-content/uploads/2024/01/Buddha-Statue.-Courtesy-Szymon-Poplawski-Berenike-Project.jpg

Bár a buddhizmus biztosan nem volt natív Egyiptomban, lévén, hogy a Gangesz-folyó körüli Indiából származik a Kr.e. 5. századból, az Egyiptomot és Indiát összekapcsoló fontos kereskedelmi hálózat lehetővé tette az eszmék folyamatos áramlását a kereskedelmi árukkal együtt.

Egyiptom volt a fő kapcsolódás a Római Birodalom és India között és Berenike volt a fő kikötő.

Onnan az Indiából jövő árukat tevekaravánnal keresztül vitték a sivatagon a Nílus-folyóhoz és aztán elszállították a birodalom többi részébe. Indiából importáltak például borsot, textileket, és elefántcsontot.

(Forrás: Bibliai Régészeti Társaság: https://www.biblicalarchaeology.org/)