Volt szeretőjét nevezte ki külügyminiszternek a homoszexualitását korábban bejelentő francia miniszterelnök

ATTAL, Gabriel Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY
Clairmarais, 2024. január 9. Gabriel Attal új francia miniszterelnök árvízzel érintett emberekkel találkozik Xavier Bertrand-nak, Hauts-de-France régió elnökének (a háttérben, b) jelenlétében az észak-franciaországi Clairmarais bárjában beiktatásának napján, 2024. január 9-én. Attal első hivatalos útja az árvizek sújtotta észak-franciaországi térségbe vezetett, hogy az ott élőkkel találkozzék és tájékozódjék a helyzetről. MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin
Vágólapra másolva!
Attal, Franciaország első nyíltan meleg miniszterelnöke 2018-ban hozta nyilvánosságra a kapcsolatukat, amikor először csatlakozott Macron kormányához.
Vágólapra másolva!

A belügy-, pénzügy-, védelmi és igazságügyi miniszter továbbra is a helyén marad – áll a francia elnök közleményében, írja a Magyar Nemzet. A kormány tagjairól a 34 éves Gabriel Attal, Franciaország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke és Emmanuel Macron centrista elnök állapodott meg – számolt be a PA hírügynökség.

A 38 éves Stéphane Séjournét nevezték ki Franciaország külügyminiszterének, Catherine Colonna utódjaként. Séjourné Macron Reneszánsz pártjának vezetője és a liberális, Európa-párti képviselőkből álló, Renew Europe csoport vezetője az Európai Parlamentben.

És nem mellesleg az új miniszterelnök, Attal volt élettársa is. A két férfi nyilvánosan soha nem erősítette meg a szakításukat, ám az átláthatósági nyilatkozatában Attal kijelentette, hogy nincs párja.

Mint ismert, Gabriel Attal eddigi oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő. A 34 éves Attal, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt.

Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök.