Vágólapra másolva!
Az eredmények kedvező alakulásának segítségével már vasárnap este a középdöntőbe juthat a magyar férfi kézilabda-válogatott a müncheni C-csoportban az Európa-bajnokságon. Az ellenfél, a szerb válogatott nyakán ott a kés, mert ők már az életükért küzdenek ellenünk. Óriási csata és telt ház várható az Olympiahalléban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

A világ legbetegebb kézilabdameccse

A kézilabdavilág most éppen a Feröer-szigetek csapatán (és szurkolóin) hüledezik.

Van min csodálkozni. Az Eb-újonc kiscsapat szombaton késő este döntetlent játszott a végső győzelemre is esélyes Norvégia ellen. Ez az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése. A folyamatosan fejlődő feröeri csapatra jó lesz odafigyelni, mert ha így folytatódik tovább, hamarosan a kontinens komoly együttesei közé emelkedhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a szigetekről 5000 szurkoló érkezett meg Berlinbe. Mivel Feröeren 53 ezren laknak, könnyű kiszámolni, hogy az ország teljes népességének 10 százaléka itt van Németországban.

Egy, az 5000 feröeri szurkoló közül Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Mondanom sem kell, hogy a feröeri csapat teljesítménye sokkolta Norvégiát. A skandináv ország sportsajtója még vasárnap reggel sem tudta megemészteni, ami Berlinben történt. A VG című norvég lap újságírója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi kézilabdázás valaha volt legnagyobb szenzációja zajlott le a német fővárosban.

– mondta a feröeri csapat játékosa, Oli Mittun.

Szerbia nyakán ott a kés

Térjünk akkor most már át a müncheni C-csoportra, ahol vasárnap este Magyarország-Szerbia (20.30) és Izland-Montenegró (18.00) mérkőzéseket rendeznek.

Azzal, hogy a szerbek pénteken 3 gólos vezetésükről döntetlenre adták a meccset Izland ellen, nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

Azt is mondhatnánk, hogy a nyakukon a kés, mert nekik már nem fér bele egy újabb botlás. A magyar csapatnak viszont egy esetleges győzelem megnyitná a kaput a kölni középdöntő felé.

Palasics Kristóf remekül védett Montenegró ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marco Wolf

A szerb férfi kézilabda-válogatott az utóbbi időben lassú fejlődésen ment keresztül. Szövetségi kapiányuk,

Toni Gerona sokat tett az előrelépésért és most ők is azért küzdenek, hogy elérjék az Eb-ről az olimpiai selejtezőt - de nem lesz könnyű dolguk.

Az a C-csoport első fordulójában világosan látszott, hogy Izlandot, Montenegrót és Szerbiát is nyomasztja a tudat, hogy nem tagjai az olimpiai kvalifikációs torna mezőnyének. A magyarok hála az égnek ebből a szempontból sokkal könnyebb helyzetben vannak, nekünk ezzel nem kell foglalkozni. Az első meccsen elért 26-24-es győzelem erőt adhat a folytatásra, ebben a játékosok is egyetértenek.

Nem kell félni Szerbiától

Bár a C-csoport valóban nagyon kiegyensúlyozott, szó sincs arról, hogy rettegni kellene a vasárnap esti ellenféltől. Ugyanakkor a Montenegró ellen mutatott játéknál sokkal jobb teljesítmény kell ahhoz, hogy esélyünk legyen a győzelemre.

"A szünnapok lehetőséget adnak regenerációra, de nem kell félni, bírni fogom és a csapat is rengeteg taralékkal rendelkezik még. A posztomon szerencsére vannak olyan játékosok, akik segítenek majd, hogy megfelelő legyen a rotáció.

nyilatkozta az Origónak a magyar csapat egyik kulcsembere, Bánhidi Bence.

Bánhidi Bence góljaira vasárnap este is nagy szükség lesz Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marco Wolf

Rosta Miklós így vélekedett: "Ahhoz, hogy be tudjunk jutni a 12 közé, még legalább egy győzelem kell. Itt csapatszinten kell gondolkodni, másképp nem lehet lemendzselni ezt a két hetet. A csapaton belüli kohézió szerintem rendben van, itt mindenki ugyanazért hajt.

Telt ház lesz az Olympiahalléban?

A hivatalos jegyértékesítő felületeken már napok óta nem lehet belépőhöz jutni, éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy telt ház előtt játszik a két csapat vasárnap este Münchenben. Már az első meccsen is nagyon jó hangulatot teremtettek a magyar szurkolók, de a hírek szerint a vasárnap esti találkozóra még többen érkeznek Magyarországról.

A feltételek tehát biztosítottak, minden készen áll arra, hogy egy nagyszerű mérőzésen, jó játékkal legyőzzük a szerbeket.

Az EHF norvég bírópárosra bízta a meccs levezetését, nagyon bízunk aban, hogy nem ők lesznek a főszereplők.