Mindenki járt már úgy, hogy banán vásárlás után pár nappal a gyümölcs teljesen megbarnult és pépes lett, így amikor enni akart egy friss banánt, a gyümölcs ehetetlen volt. Azonban van egy módszer amivel elkerülhető a pazarlás és még a gyümölcs is friss marad.
Egy szakértő, Mike, aki a Kitchen Tops-nál dolgozik, rájött mivel tarthatja frissen a banánt.
A férfi egy kísérletet is végzett, ugyanabból a boltból vásárolt két csomag banánt. Az egyiket a konyhapultra rakta egy gyümölcstálba, a másikat a hűtőbe.
A hűtőben lévő banánt egy légmentesen zárható dobozba tette. Azonban ez még nem minden.
A dobozban lévő gyümölcs mellé egy etilén golyót tett.
Az etilén a banán szárában természetesen módon termelődik, így a golyóban lévő gáz kölcsönhatásba lép a gyümölccsel. Emiatt a banán érése lelassul, ezért sokkal több ideig friss marad, mint az a gyümölcs amit a konyha pulton egy tálban hagyunk.
Mike minden nap megvizsgálta a gyümölcsöket.
Elmondta, az ötödik és hatodik nap környékén már szemmel látható volt a változás.
A nyolcadik napon a tálban lévő banánok jelentősen puhábbak voltak, mint azok amiket a hűtőben tárolt.
Forrás: Mirror