50 év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit a monarchia kritizálásáért Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Egy thaiföldi férfit 50 év börtönbüntetésre ítéltek a monarchia bírálatáért – ez a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet a királyság szigorú törvényei szerint szabtak ki – közölte egy jogvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

A rekordot döntő ítélet több év után született, ugyanis Thaiföld felgyorsította a jogszabályok alkalmazását a demokráciapárti tüntetőkkel szemben. Az északi Chiang Rai város fellebbviteli bírósága

50 évre ítélte a 30 éves volt demokráciapárti aktivistát személyes Facebook-fiókjában tett bejegyzései miatt.

A férfit eredetileg 28 évre ítélte egy alacsonyabb szintű büntetőbíróság, de a fellebbezése során további 11 vádpontban bűnösnek találták, ami miatt meghosszabbították a büntetését - írja a The Guardian.

A Maha Vajiralongkorn (X.Ráma) királyt és közeli családját kritikáktól megóvó törvényt Thaiföldön gyakran "112"-nek nevezik a büntető törvénykönyv megfelelő szakasza után.

A Thai Ügyvédek az Emberi Jogokért szervezet szerint

az ország történetében ez a leghosszabb ideig királyi rágalmazásért kiszabott ítélet.

A korábbi rekord 2021-ben született, ekkor 43 évre ítéltek el egy 65 éves nőt, - számolt be róla a Reuters - aki a királyi családot kritizáló online posztokat osztott meg egy fiatalok által vezetett példátlan tüntetés idején az országban.