A celebek is szenvednek a borzalmas pesti utak miatt

KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ személyautó úthiba
Budapest, 2009. február 13. Egy gépkocsi kátyúba hajt a Mogyoródi és Vezér út kereszteződésében. Az ónos eső és a hó miatt egyre több úthiba nehezíti az autósok közlekedését a főváros útjain. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A fővárosi utakon rendesen megszaporodtak a kátyúk, súlyosan veszélyeztetve az autósok és gyalogosok biztonságát. 
Vágólapra másolva!

A városi infrastruktúra hanyatlása mögött pénzhiány és a Karácsonyék közútkezelési feladatainak elhanyagolása áll, aminek hatását már a celebek is tapasztalják.

Budapesten az autósoknak naponta több több száz kátyút kell kerülgetniük. Ezek a kátyúk a járműveikre, azok futóművére is súlyos veszélyt jelentenek.

A fővárosi utakon megszaporodtak a kátyúk. A kép illusztráció! Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A gyalogátkelőhelyeken található kátyúk, valamint a lekopott zebrák a gyalogosokat veszélyeztetik.

A városvezetés láthatólag elsősorban a biciklisávok kijelölésére összpontosít, más feladatait pedig elhanyagolja.

Számos híresség is nyilvánosan kifejezte felháborodását a budapesti utak állapota miatt.

Például Rácz Jenő, a Konyhafőnök sztárséfe, aki autójának két felnijét is elveszítette egy kátyú miatt. Instagram sztorijában azt írta:

Nemrég pedig a zenész-celeb ByeAlex fakadt ki a budapesti utakról, kijelentve, hogy a kátyúk helyett repülő autókat várt volna az utakra.

A Budapest Közút Zrt. számolt be arról, hogy a fővárosban több mint 3200 úthiba van jelenleg.

A hidegaszfalt-technológia segítségével próbálják javítani a kátyúkat, de a beavatkozások csak ideiglenes megoldást nyújtanak. Ráadásul a hideg-fagyos időjárás a már korábbi toldozott-foltozott részeken is újabb kátyúk kialakulásának kedvez.

Ki a felelős? A szükséges pénz egyötödét adja a főváros

A fővárosi utak kezelése megoszlik a Budapest Közút és a kerületek között. Az önkormányzati törvény a fővárosra ruházza a felelősséget a kiemelt közlekedési területek kezelésére és fejlesztésére.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ahol tömegközlekedés jár, az tuti a fővároshoz tartozik. Csakhogy, ahogy látjuk a fővárosi utak állapota az elmúlt időszakban látványosan romlott, főként azért, mert a főváros nem biztosít elegendő pénzt saját közútkezelő cégének, a Budapest Közútnak.

2022-ben például Karácsonyék mindössze csak 11 milliárd forintot biztosítottak a közutak operatív kezelésére, ami csupán egyötöde a szükséges összegnek, amivel az utak minősége nem romlana tovább, mint azt saját maguk is közzétették.

Az úthibák emiatt sajnos jelentősen veszélyeztetik mind az autósok, mind a gyalogosok biztonságát, és rávilágítanak a városi infrastruktúra karbantartásának sürgető szükségességére - írja a Metropol.