A világ legnagyobb csalása készül a kézilabda Eb-n

Croatia - Austria Sports EM Handball (Team) Horizontal HANDBALL
14 January 2024, Baden-Württemberg, Mannheim: Handball: European Championship, Croatia - Austria, preliminary round, group B, match day 2, SAP-Arena. Croatia's Veron Nacinovic (l-r), Austria's Lukas Hutecek, Austria's Lukas Herburger, Croatia's Luka Cindric and Janko Bozovic fight for the ball. Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Abnormális események zajlanak a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A magyarokat is érintő kölni középdöntő csoport szerdai utolsó fordulója előtt már megy a számolgatás, a tét, hogy az Európa-bajnokságról melyik két csapat juthat el a márciusi olimpiai selejtezőre.

A szinte hihetetlen anomáliát Rasmus Boysen egykori dán válogatott kézilabdázó tárta fel.

A lényeg: amennyiben a horvát csapat szerdán vereséget szenved Németországtól, akkor biztosan ott lehet a márciusi olimpiai selejtezőn. Ha győz, akkor nem.

Mondanunk sem kell, mennyire képtelen és abnormális mindez, hiszen ezzel a horvátoknak egyáltalán nem áll érdekükben az, hogy teljes erőbedobással küzdjenek a németek ellen.

A horvát csapat azzal, hogyha kikap, Ausztriával szúr ki. Ausztria ugyanis hiába szerepelt jobban a horvátoknál az Eb-n és számszerű helyezésben hiába előzi meg a horvát csapatot, nem ez számít majd. Hanem az, hogy a tavalyi vb-n a horvát csapat a 9. helyen végzett, azaz ők azok, akik nem rendelkeznek olimpiai selejtezős hellyel, de a legjobb helyezést érték el a tavalyi vb-n a 9. helyezésükkel azok közül, akiknek nincs olimpiai selejtezős helyük.

Dánia és Franciaország már biztosan résztvevője az idei olimpiának - nekik nem kell selejtezniük. Svédország, Németország és Magyarország már olimpiai selejtezős hellyel rendelkezik és ezek a csapatok még a négy közé is bejuthatnak az Eb-n. Az egyetlen nemzet, amelyik úgy juthat be az elődöntőbe, hogy nincs helye az olimpiai kvalifikációs sorozatban, Ausztria.

De ez nem fog megtörténni, ha Horvátország veszít Németország ellen.

Mindez a magyarokat nem érinti, mert azzal, hogy a mieink a tavalyi vb-n 8. helyen végeztek, biztosan tagjai az idei márciusi olimpiai selejtezőnek. De az, hogy a horvátoknak - vagy bármelyik másik csapatnak - egy vereség üdvözítőbb, mint egy győzelem vagy egy döntetlen az tényleg az agyrém kategória.