Kiszámolták, hogy mennyibe kerülnek az unott dolgozók a világnak

Bored Female Entrepreneur Using Laptop At Desk Beautiful Using Laptop Wireless Technology Computer Businesswoman Hair Bun One Woman Only Only Women One Young Woman Only Only Young Women Young Women Women Female Surfing the Net Hand On Chin File 20-24 Year
Bored female entrepreneur using laptop at desk in office. Horizontal shot.
Vágólapra másolva!
Felfoghatatlan összeget, 1,9 ezer milliárd dollárt veszítenek az amerikai vállalatok a munkájuk kapcsán motiválatlan munkavállalóikon a Gallup friss felmérése szerint. Ez az összeg annak a becslése, hogy mekkora az az érték, ami nem jön létre a cégeknél a boldogtalan dolgozókhoz köthető termelékenység-csökkenésen.
Vágólapra másolva!

A Gallup amerikai piacon végzett felmérése szerint a munkavállalók elköteleződése munkáltatójuk iránt egy évtizede folyamatosan nőtt, 2020-ben pedig elérte csúcsát – ismerteti a tanulmányt a Bloomberg. Azóta viszont folyamatosan csökken, köszönhetően az elmúlt évek válságainak köszönhetően, ideértve a koronavírus-járványt, illetve az orosz-ukrán, valamint a tavaly ősszel Izrael és a szélsőséges Hamász terrorszervezet között kirobbant háborút is. A Gallup szerint ezek a körülmények hozzájárultak a munkahelyi elégedettség csökkenéséhez. Felmérésük eredményei szerint

nőtt azon munkavállalóknak a száma, akik nem tudják pontosan, mit várnak el tőlük munkahelyükön, ez pedig tovább csökkenti elköteleződésüket.

Az elemzést végzők kutatásuk során megbecsülték, mekkora értékű lehet (dollárban kifejezve) a munkájukkal elégedetlen, azt unalmasnak találó, kiégett munkavállalókhoz köthető termelékenység-csökkenés. Ezt a teljes amerikai munkaképes korú népességre vetítették. Így jött ki a hatalmas szám, 1,9 ezer milliárd dollár. Ám az elemzők itt nem álltak meg, modelljüket kiterjesztették a teljes világgazdaságra.

Számításaik szerint

a boldogtalan munkavállalók felfoghatatlan összegű, 8,8 ezer milliárd dolláros kiesést okoznak a világgazdaságban gyengébb produktivitásuk miatt – azaz egyszerűen szólva amiatt, mert unottan, kedvetlenül végzik munkájukat.

Viszonyításként: az Egyesült Államok a világ legnagyobb GDP-jű országa, 2022-ben az amerikai bruttó nemzeti össztermék értéke 25,5 ezer milliárd dollár volt.

Sok pénzt veszítenek a cégek a boldogtalan munkavállalókon (illusztráció) Forrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

A McKinsey tavaly ősszel kiadott jelentése hasonló következtetésre jutott. Számításaik szerint az 500 legnagyobb, tőzsdén jegyzett amerikai vállaltnál évente 282 milló dollár kiesést jelentenek a boldogtalan dolgozók.

A Gallupnál megállapították azt is, hogy az amerikai dolgozók mindössze harmada elégedett a munkájával, míg a munkavállalók fele az "éppen el van vele" kategóriába sorolható. Ez a kutatók szerint azt jelenti, hogy a munkájukat így végző dolgozók tisztességesen, megbízhatóan elvégzik a rájuk bízott feladatokat, és felmondani sem szeretnének, ám semmivel nem nyújtanak többet a tőlük elvárt minimumnál. Azaz nem kérnek önként plusz feladatokat, nem vállalnak túlórát, nem javasolnak új ötleteket a vállalat működéséhez vagy új termékek, szolgáltatások bevezetéséhez, és mindig pontosan a munkaidő végéig dolgoznak. (Ezt a jelenséget angolul "quiet quitting"-nek, "csendes kivonódásnak" hívják.)

A kutatók megállapítása szerint a kiégett dolgozók komoly kockázatokat jelentenek a vállalatoknak.

A munkájukkal elégedett dolgozók sokkal jobban hozzájárulnak a vállalat teljesítményéhez. A Gallup vezető kutatója szerint a cégeknek ezért érdemes arra törekedniük, hogy dolgozóikkal szoros kapcsolatot tartsanak fönn, pontosan meghatározva a velük kapcsolatos elvárásokat, illetve különösen a fiatalabb dolgozóknál ügyelni a munka és a magánélet egyensúlyára, mivel a kutatási eredmények szerint a fiatalabbak sokkal hamarabb hagyják ott munkahelyüket, ha nem elégedettek vele.