Az oroszok mindjárt elfoglalják Ukrajna második legnagyobb városát, közel a bukás

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.22.,
Ukrainian soldiers ride on an armored military vehicle on a road in Lyman district, Donetsk region, on January 21, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 699. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
05:41
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:43
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ádáz harcok Bahmutnál

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn nehéz helyzetről számolt be a frontvonalakról.

Szirszkij szerint különösen Bahmut térségében dúlnak ádáz harcok. "A helyzet rendkívül feszült, és azt intenzív tüzérségi-, aknavető- és harci dróncsapások, valamint rohamok jellemzik" - írta Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy a térség további védeleméről egyeztetett a helyi zászlóaljparancsnokokkal. (MTI)

05:47
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Hazaárulással vádoltak meg egy orosz fotóst

Az orosz FSZB nyomozói hivatalosan vádat emeltek Grigorij Szkvorcov permi fotós és zenész ellen egy hazaárulási büntetőügyben indított nyomozás részeként - írta a TASZSZ. 

A bűnüldöző szervek titkos anyagokra hivatkozva nem részletezték a Szkvorcov elleni büntetőeljárás egyéb részleteit - írta a portál. Szkvorcovot tavaly novemberben tartóztatták le, hétfőn pedig meghosszabbították a letartóztatási idejét.

06:42
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Német védelmi miniszter: Fel kell készülnünk egy Oroszországgal szembeni háborúra

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint Berlinnek fel kell ismernie az Oroszországgal való katonai konfliktus veszélyét.

"Ez kevésbé arról szól, hogy konkrétan fel kell készülni egy támadásra" - mondta a miniszter. De erre számítani kell. Ha pedig fel kell készülni egy olyan veszélyre, „ami nem tudja, hogy bekövetkezik-e és mikor, akkor az azt jelenti, hogy fel kell fegyverkeznie és jelenleg ezt tesszük a NATO-szövetségesekkel együtt – mondta a miniszter a ZDF műsorában. (ZDF – Lenta.ru)

07:56
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás érte Kijevet

Rakéta csapódott be Kijev Szvjatosinszkij kerületében, a közelben lévő autók kigyulladtak - közölte Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon. A kár mértékét vizsgálják.

09:03
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Pavlogradban

Robbanások történtek a Dnyipropetrovszk régiójában található Pavlograd városában – számolt be a Hét tükre című kiadvány a Telegramon.

A történtekről nem közöltek egyéb részleteket. Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint az egész régióban légiriadót rendeltek el.

10:10
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Elektronikus hadviselés Krasznolimanszknál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megkezdték az elektronikus hadviselési (EW) rendszerek tesztelését Krasznolimanszk irányában, valamint Bahmut térségében – jelentette be a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese, Andrej Marochko – írja a RIA Novosztyi.

10:44
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország előrenyomult Donyeck területén

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) előrenyomultak a Donyecki Népköztársaság területén található Kurakhovo település irányába - ahonnan az ukrán csapatok lövöldözték Donyecket - mondta Denis Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője

11:24
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy katonai egység a Dnyeper partján

A Dnyipro csapatcsoport tüzérei megsemmisítettek egy ukrán egységet a Dnyeper jobb partján lévő erődítményben – számolt be az Orosz védelmi minisztérium.

Pontosították, hogy a támadást egy pilóta nélküli légi jármű segítségével hajtották végre.

12:31
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Befejeződött a rakéta teszt

Oroszország befejezte a drónok elleni rakéták tesztelését - közölte a RIA Novosztyi egy jól értesült forrás alapján.

"Várható, hogy a közeljövőben szolgálatba állítják a légvédelmi rakétarendszereket, amelyek harci szolgálatot teljesítenek a háborús övezetben" - mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

A forrás kifejtette, hogy a rakétákat elsősorban kis UAV-k, quadrocopterek, valamint FPV drónok megsemmisítésére tervezték, amelyeket aktívan használnak majd az ütközővonalon felderítésekre és támadásokra is.

13:15
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nagyszabású orosz támadás

Január 23-án Oroszország nagyszabású drón és rakéta támadást indított Ukrajna ellen. Az ukrán fegyveres erők a 41 támadó rakétából 21-et lelőttek – írja a Kyiv Independent.

14:01
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Találat ért egy gázvezetéket Harkovnál

Találat ért egy gázvezetéket Harkov határában 2024. január 23-án, amikor Oroszország légitámadást indított a terület ellen. A légitámadás következtében két ember meghalt, négyen megsebesültek.

Hatalmas lángoszlop tör a magasba, miután találat ért egy gázvezetéket Harkov határában Forrás: MTI/EPA/Szergej Kozlov
14:29
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte az infrastruktúrát Szumiban

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre egy kritikus infrastruktúra ellen január 23-án reggel a Szumi területén lévő Sosztka városában - jelentették a regionális hatóságok.

15:00
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Óriási csapás érte Ukrajna hadiipari komplexumát

Az orosz fegyveres erők (AF) nagy pontosságú fegyverekkel csoportos csapást mértek ukrán hadiipari komplexumokra - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ma reggel az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú légi és földi precíziós fegyverekkel több csapást hajtottak végre, az ukrán fél rakétákat, lőszereket és robbanóanyagokat gyártó létesítményei ellen. Minden kijelölt létesítményt eltaláltak.

15:31
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Harcok Kupjanszknál

Az orosz fegyveres erők egységei az elmúlt 24 órában hat ukrán támadást vertek vissza Kupjanszk térségében – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

16:15
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Donyecknél

Az ukrán hadsereg erői több mint 105 katonát, valamint egy Akacija önjáró löveget és hét járművet veszítettek el az éjszaka folyamán Donyecknél – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

17:08
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO 1,1 milliárd dollár értékben írt alá szerződést lőszerbeszerzésről

A NATO 1,1 milliárd dollár (mintegy 385 milliárd forint) értékben írt alá szerződés 155 milliméteres tüzérségi lövedék beszerzéséről, hogy támogatni tudja Ukrajnát Oroszország elleni háborújában - jelentette be a NATO-főtitkár Brüsszelben kedden.

Jens Stoltenberg rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: az ukrajnai háború kimenetele függ a szembenálló felek rendelkezésére álló lőszerek mennyiségétől.

Ukrajna támogatása alapvető fontosságú, ezért is elengedhetetlen a védelmi ipar kapacitásának növelése, ahogy az európai készletek rendelkezésre állása szempontjából is - mondta.

A NATO-főtitkár az országok megnevezése nélkül közölte: a NATO a szerződést négy szövetséges nevében kötötte meg, amelyek vagy továbbadják a lövedékeket Ukrajnának, vagy saját kimerült készleteik feltöltésére használják fel azokat - összegezte.

18:17
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország pontos, nemrég tervezett észak-koreai rakétákat használ Ukrajna ellen

Oroszország az elmúlt napokban több észak-koreai rakétát használt Ukrajna megtámadására, és amerikai tisztviselők szerint ezek "olyan pontosnak bizonyulnak, mint az orosz saját gyártású" fegyverek - írja a New York Times.

19:01
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz iparagát sújthatnak a szankciók

Az EU országok fontolgatják az orosz alumíniumra vonatkozó embargó bevezetését a 13. Oroszország elleni szankciócsomag részeként - jelentette a Politico január 23-án meg nem nevezett uniós diplomatákra hivatkozva.

20:06
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb légitámadást indított Ukrajna ellen

Oroszország újabb rakétákat indított területéről Ukrajna ellen a kedd reggeli masszív támadást követően napközben, emiatt több megyében légiriadót rendeltek el - közölte az ukrán légierő a Telegramon.

A beszámoló szerint a légierő kora délután azt észlelte, hogy az oroszországi Lipeck terület felett egy Tu-22M3 repülőgép rakétákat lőtt ki Ukrajnára. Néhány perccel később több rakéta fellövését észlelték az oroszországi Kurszkk régióból.

A rakéták az ukrajnai Szumi megye felé haladtak. Az Ukrajna északkeleti részén fekvő régiót ily módon egy nap alatt a második rakétatámadás érte. A helyi kormányzói hivatal a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy a reggeli támadás következtében Sosztki településen létfontosságú infrastrukturális objektumokban keletkeztek károk; személyi sérülésekről nem tettek jelentést.

21:16
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia Leopárd 2-es harckocsikat akar vásárolni Németországtól

Litvánia Leopard 2-es harckocsik vásárlásáról kezdeményez tárgyalást Németországgal a litván védelmi tanács döntése alapján, a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében - közölte Arvydas Anusauskas védelmi miniszter kedden újságírókkal.

"Egy harckocsizászlóaljat szeretnénk létrehozni, de sok függ a feltételektől, többek között az ártól" - mondta a miniszter, aki egyelőre nem tudott további részletekkel szolgálni.

Az Oroszországgal és annak szoros szövetségesével, Fehéroroszországgal szomszédos Litvánia hadserege jelenleg nem rendelkezik harckocsikkal. A tervezett harckocsizó egység 2030-ra érné el a harckészültséget.

22:21
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Németország katonai helikoptereket szállít Ukrajnának

Németország katonai helikoptereket szállít készleteiből Ukrajnának - jelentette be Boris Pistorius német védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint hat darab Sea King többcélú közepes helikoptert, a hozzávaló felszereléssel és alkatrészekkel adnak át a kijevi vezetésnek a német hadsereg (Bundeswehr) állományából. Németország vállalta a pilóták kiképzését is.

A döntést az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Rammstein formátumban tartott értekezletén hozták nyilvánosságra.

"A Sea King egy bevált és erős helikopter, amely az ukránoknak több területen is hasznára lesz: a fekete-tengeri felderítésben egészen katonák szállításáig bezárólag. Ez az első ilyen jellegű német szállítmány" - húzta alá Pistorius.

22:47
január 23, 2024
Vágólapra másolva!

Berlin nem képes egyedül fenntartani Ukrajna védelmi képességeit

Németország hosszú távon nem képes egyedül fenntartani Ukrajna védelmi képességeit, másoknak is növelniük kell kétoldalú alapon nyújtott hozzájárulásaikat - jelentette ki kedden Christian Lindner német pénzügyminiszter.

"Nem fogadható el az, hogy Németország többet tesz Ukrajna megsegítésére, miközben mások kevesebbet tesznek" - hangoztatta Lindner a Német Gazdaság Kelet-európai Egyesületének (OAOEV) rendezvényén, azt is követelve, hogy európai uniós szinten a terheket osszák el egyenlően.

Lindner szerint Ukrajna készen áll az EU-tagságra, és rendszere összhangban is van az európai értékekkel, bár még reformokra van szükség, hogy beindulhassanak a beruházások a magánszektorban. "Sok feltétel teljesítésére van még szükség ahhoz, hogy a magánszektor kezdeményezései sikerrel járhassanak" - tette hozzá.

05:27
január 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.