Keletre tartanak a lopott autók

2006.02.07. 9:46

Az autólopás egyike a legnyereségesebb és a legkisebb kockázatú bűncselekményeknek. Bizonyítja ezt, hogy Kelet-, illetve Délkelet-Európába évente átlagosan mintegy 700 ezer lopott autót visznek be, jellemzően Nyugat-Európából, de érkeznek eltulajdonított járművek Észak-Amerikából is - írja a Napi Gazdaság az Europol jelentése alapján.

Az Europol szerint a lopott autóknak csak kis hányada marad az Európai Unió (EU) határain belül. A legtöbb gépkocsit az Egyesült Királyságban tulajdonítják el, megelőzve Franciaországot és Olaszországot.

Jóllehet még ma is jelentős az autólopások száma, de 1994 óta csökkenő a trend. Az Europol becslése szerint száz közép-, illetve prémiumkategóriájú autó eltulajdonítása 1-2 millió eurós nettó haszonnal kecsegtet, azaz figyelembe véve a lebukás veszélyét, a nyereség szempontjából az autólopás szinte bármelyik bűncselekménnyel felveszi a versenyt.

A nyugat-európai autótulajdonosokat évente 6 milliárd euróra tehető kár éri a lopások miatt, és ez az összeg a szervezett bűnözői csoportok számláján köt ki. Korábban az autók egyszerű elkötése volt a jellemző, de a védekezési technikák fejlődése miatt egyre kifinomultabb és kegyetlenebb módszerek vannak terjedőben. A rendőrség munkáját nagyban nehezíti, hogy a lopott autókat villámgyorsan átviszik a határokon: az olasz rendőrség becslése szerint egy Olaszországban eltulajdonított gépkocsit 14 óra múlva már nem is érdemes a határokon belül keresni. Nyugat-Európából a legtöbb autót Oroszországba viszik, de tipikus célállomások az egyéb kelet-, illetve délkelet-európai országok is - olvasható a Napi Gazdaság összeállításában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK