Videó: így égett el a Suzuki Swift S1600-os

Vágólapra másolva!
Ismét van miről beszélni a rali bajnokság aktuális futama után. Ezúttal egy 35 millió forint értékű versenyautó égett ki, mert nem jött időben a hathatós segítség.
Vágólapra másolva!

Az első osztályú rali bajnokság mostanában mindig szolgál valami témával az újságírók számára. A szombathelyi versenyen az autók súlymérése körül alakult ki vita, ami miatt Asit kizárták, majd felmentették, most pedig jött egy még szomorúbb esemény. A magyar bajnokság egyik legkomolyabb, gyári felkészítésű versenyautója égett porrá ki tudja kinek a hibája miatt.

Ollé Sándor évek óta versenyzik Suzukival, nem csak a raliban, hanem idén a gyorsasági bajnokság keretein belül elindított Hegyi Kupában is ezzel a márkával gyűjti a serlegeket, igen eredményesen. A rali bajnokságban Bútor Róberttel egy csapatban küzdenek a márka eredményességéért, erre a célra a gyár sportrészlegétúől kaptak két friss fejlesztésű Swift S1600-ost. Ez az autó nemzetközi szinten is kiemelkedő tudású versenygépnek számít, ezért a nézőknek mindig öröm egy ilyet látni a hazai pályákon. De nem leégni.

Ollé versenyautója a veszprémi futam ötödik gyorsaságiján a szétcsúszott kipufogó miatt kigyulladt, emiatt a versenyző félreállt. A tüzet azonban nem sikerült már megfékezni, sőt a környékbeli tarlókra is átterjedt. A tűz oltásában az Ollé/Kerék páros mögött érkező versenyzők is segítettek, hiszen mindenki odaadta a saját tűzoltó palackját is, de ez nem bizonyult elegendőnek, sőt a Rescue autó öt palackja sem. A tűzoltó autóra pedig hiába vártak, 45 perc után jött csak meg a segítség. Ők már csak a kiégett autót tudták hűteni.

A versenyzőpárosnak és a nézőseregnek így végig kellett néznie, hogyan ég el az egyik legkomolyabb hazai fejlesztésű versenyautó. Most ezt önök is megtehetik.

Ollé Sasa véleménye az esetről: "Az ötödik szakasz rajtját követően furcsa hangokat adott az autó, akkor már valószínűleg szétcsúszott a kipufogó, de a teljesítményén semmit sem észleltünk, gyorsan mentünk. Álmunkban sem gondoltuk, hogy baj lehet, mivel az autó alján keletkezett tüzet nem észleltük, csak az egyik pillanatról a másikra keletkezett hatalmas füstöt. Már a kezünket sem láttuk, amikor kipattantunk. A jobb hátulján keletkezett a tűz, égett a kerék, amikor kiugrottam még az arcomat is megégette."

"A tűzet valószínűleg még lokalizálni lehetett volna, hiszen mi is a poroltókkal kezdtük oltani, ami valamennyire sikerült is, de sajnos elfogyott minden poroltó. A versenyzőtársak folyamatosan odaadták a tűzoltó készülékeket, de mivel leállították a rajtot, nem jött az utánpótlás."

"A tűzoltókat hiába vártuk negyvenöt perc alatt értek oda, nem értjük hogyan lehet egy versenyt így megrendezni, tűzoltóautó nélkül. A rescue autó 4-5 poroltót hozott, ami szintén kevésnek bizonyult. Ráadásul égni kezdett a fű is körülötte, így arrébb húzták, ami a legnagyobb hiba volt, hiszen egyből belobbant az egész autó. A szemünk láttára égett porig, ezt az érzést nem kívánom senkinek. Tudom, hogy a lényeg az, hogy mi épségben megúsztuk, hiszen bármi történhetett volna, de nagyon sok munkánk van ebben az egészben."

"Dühösek vagyunk...Az a legnagyobb vicc, az a negyvenöt perc, amíg megérkezett a komolyabb segítség. Örülünk, hogy lehet a versenyen helikopterezni, de a tűzoltó, vagy mentő sokkal fontosabb lenne ilyen hőségben!"