Lisszabon-Dakar helyett Budapest-Balatonfüred-rali

Vágólapra másolva!
Az elmaradt Dakar-rali pótlására nemzetközi tereprali viadalt hoz hazánkba az A.S.O., a Dakar szervezője. A hétnapos magyar-román közös rendezésű versenyen állítólag itt lesz a dakaros mezőny java, és ez magával vonzza a nézőket és a rengeteg külföldi médiát is.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI


Immár hivatalosan is bejelentették: idén hazánkba látogat a 2008-as Dakar-rali mezőnye


Eddig még sohasem látott tereprali versenynek ad otthont hazánk, Romániával karöltve. A magyar-román közös rendezésű Central Europe Rally ugyanis egy új kezdeményezés, a Dakar Series első állomásaként vonul be a történelemkönyvekbe, remélhetőleg nagy sikerrel.

Az idei év januárjában - hivatalosan terrorfenyegetés miatt - elmaradt a Dakar-rali, ami nekünk magyaroknak nem csak azért volt kellemetlen, mert nem indulhattak hazánk fiai a versenyen, hanem mert már közel egy éve tárgyalások folytak arról, hogy egyszer Budapestről indulhat ez a kiemelkedő jelentőségű verseny. Ugyan még nem adhatunk hírt a Budapest-Dakarról, de egy rangos tereprali versenyt már hazánkba hoz az A.S.O., a Dakar-rali szervezője.



Helyszíni riportunk


Ez lesz az első ízben megrendezett Central Europe Rally, amely az újonnan megálmodott Dakar-sorozat első állomása. A hétnapos tereprali verseny elvileg az elmaradt Dakar pótlására hozták létre, de ez nem jelenti azt, hogy csak most az egyszer rendezik meg. Az A.S.O. elképzelései szerint ugyanis több ilyen rangos versenyt rendeznének egy évben, amelynek a koronája lenne a Dakar, amelyről jelenleg csak annyit árultak el, hogy biztosan lesz 2009-ben. Hogy hol és miként, azt nem tudni, de állítólag heteken belül kiderül.

Forrás: MTI


Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és a Étienne Lavigne (A.S.O.) jelentette be az új versenyt

Az első közép-európai ralit természetesen a magyar és a román állam is támogatja, de az kissé zavaros, hogy a román pontosan mennyivel, hiszen a sajtóanyag szerint az egymillió eurós költségvetésből 800 ezret az A.S.O. áll, a maradék 200-at pedig a magyarok. A verseny teljes mintegy 3000 kilométer, forrástól függően 1400 illetve 1500 km a gyorsasági szakaszok összesített hossza. 250 indulóval számolnak, amelyből 100 autó, 100 motor, a maradék pedig kamionos egység lesz. A hétnapos versenyen elvileg itt lesznek a nagy gyári csapatok is, hiszen "jelezték érdeklődésüket", azonban hivatalos, publikálható nevezési lista csak a verseny kezdete előtt egy hónappal lehet tudni.

A versenyt hivatalosan április 19. és 26. között rendezik, de a programok már 17-én elkezdődnek. Szegeden lesz egy bemutatkozó fesztivál, a rajtra 19-én, Budapesten kerül sor. Ezt követően Romániába, Nagybányára indul a mezőny, majd onnan Szovátára, ahol eltöltenek még egy napot, mielőtt újra Magyarországba érkeznének. A mezőny 23-án ér ismét magyar földre, Debrecen lesz a célállomás. Másnap Veszprém felé veszik az irányt, ahol ismét eltöltenek egy napot, míg a cél Balatonfüreden lesz.

Forrás: [origo]


A Budapest-Balaton-rali útvonala, összesen 2900 km-t tesznek meg a versenyzők

A magyar állam szempontjából különösen fontos volt a környezetvédelem, ezért a gyorsasági szakaszokat csak elzárt katonai lőtereken rendeznek, ahol már eddig is voltak ilyen viadalok. Természetesen a nézők elhelyezéséről, valamint a terep utólagos rendbetételéről is gondoskodnak. Az összekötő szakaszokon a KRESZ előírásait betartva halad majd a mezőny, amit külön ellenőriznek is. A legfőbb garancia azonban erre az, hogy az ilyen szakaszokon nem számít az idő, tehát senki sem fogja az ilyen szakaszon fölöslegesen hajtani a versenygépét, hogy aztán a gyorsaságikon valami baja legyen.

A verseny meghívásos lesz, vagyis a 2008-as Dakar-rali indulói itt elsőbbséget élveznek. Nekik ugye ki kellett hagyniuk az év eleji versenyt, ezért az A.S.O. számukra elengedi a nevezési díjat, míg a többi induló számára három-, öt- vagy hétezer euró ez a díj, attól függően, hogy motorral, autóval vagy kamionnal indulnak. A kategóriákat a Dakar-ralihoz hasonlóan alakítják ki, hiszen ez a Dakar-sorozat első állomása lesz.