Innovatív fejlégzsák kabriókba

Vágólapra másolva!
Az amerikai TRW Automotive újfajta légzsákot fejlesztett ki nyitott tetős autókhoz, amelyek jelentősen jobban védhetnek oldalirányú ütközések esetén.
Vágólapra másolva!

A TRW Automotive teljes mértékben az autók biztonságtechnológiájának fejlesztésére specializálódott cég, amely különböző kisegítő-rendszerek mellett biztonsági-öveket is tervez. Most egy speciálisan kabrió autókba fejlesztett megoldással hívták fel magukra a figyelmet.

A nyitott tetős autóknál az a legnagyobb gond, hogy ezekben a gépjárművekben az oldalirányú ütközéseknél, vagy felborulásnál még mindig nehéz megoldani az utasok védelmét. A fejsérülés veszélyes igen nagy, hiszen ilyenkor nincs semmi ami védené. Egy esetlegesen borulásnál az emberek végtagjai is sérülhetnek, de erre még nincs jó megoldás.

A TRW legújabb találmánya pont a fej megfelelő védelmére keres megoldást, ugyanis itt már arra is gondoltak, hogy nem a lehető legközelebb kell a veszélyt elhárítani. A korábbi hasonló megoldásokkal szemben a TRW légzsákja nem az ajtókból, hanem az ülések fejtámlájából robban ki.

Ehhez a rendszerhez tartozik még a egy mellkast és medencét védő légzsák is, így a komplett test védve van. A teljes együttes még az év vége előtt debütálhat egy eddig meg nem nevezett európai gyártó egyik modelljében.

Alexander Heilig, a cég európai részlegének vezető mérnöke a rendszerrel kapcsolatban megemlítette, hogy ez a megoldás a testet és a fejet külön védi, így eltérő módon állíthatóak be a légzsákok nyitási ideje és erőssége, habár ugyanazokkal az érzékelőkkel működnek.