Spitzmüller sorozatban negyedik győzelmét aratta Nyírádon

Vágólapra másolva!
Újabb győzelmével a bajnoki cím kapujába ért Spitzmüller Csaba és Kazár Miklós. Benik a második, Turán a harmadik helyen végzett, matematikai esélye már csak a Peugeot-os párosnak maradt. Több kategóriában már bajnokot hirdettek vasárnap.
Vágólapra másolva!

A verseny előtt az borzolta a kedélyeket, hogy szerdán lemondott a szövetség vezetősége, és visszavonták azt a korábbi - egyszer már megváltoztatott - döntést, mely szerint 2009-ben is lesznek a magyar bajnokságban WRC-k. A jelen állás szerint tehát mégsem lesznek, de alighanem az ügynek lesz még folytatása.

Maga a Nyírád Rali péntek délután a prológgal vette kezdetét, amelyet a ralikrossz pályán rendeztek. Többen félvállról vették a nyitányt, inkább a jóízű, közönségszórakoztató autózást választották a minél jobb időeredmény elérése helyett. Sokan éltek azzal a lehetőséggel is, hogy a prológon nem volt kötelező a versenybe nevezett navigátorral indulni, így többen családtagoknak, barátoknak, szponzoroknak mutatták meg, hogy milyen is a rali belülről. Így került a jobb első ülésbe több vízilabdázó olimpiai bajnokunk is, akik igencsak meglepődtek, amikor elindult alattuk a WRC a rajtprogrammal.

Mivel a Nyírád Motorsport Centrum a két versenynap alatt hatszor szerepelt az éles programban is, a többség azért komolyan vette a pénteki feladatot, kihasználva a jó gyakorlási lehetőséget. A prológmenő Asi érte el a legjobb időt, lepipálva a WRC-ket. A presztízscsatában Spitzmüller végzett a második, Vas a harmadik helyen.

Forrás: Duen

Spitzmüller Csaba sorozatban nyeri a futamokat, a Nyírád-ralit már negyedszerre, ezzel igen közel került a bajnoki cím


Szombat reggel hatalmas köd lepte meg a mezőnyt. A néhol tejföl sűrűségű, szinte átláthatatlan természeti jelenségre nem számított senki, azok voltak előnyben, akik pontos itinerrel rendelkeztek. Spici kezdett a legjobban, Benik és Asi végeztek mögötte az első szakaszon, többen már itt kiestek a versenyből. A következő gyorsaságin fordult a kocka, Benik vette át a vezetést, miután vetélytársa Lancer WRC-je néhol dadogott, meglepetésre Asi jött fel másodiknak.

A bajnokság eddigi részében az volt a megszokott, hogy a vezető hármas (Benik, Spitzmüller, Turán) kimagaslik a mezőnyből, mögöttük Asi viaskodik a többi WRC-vel. Ez a képlet néhány szakasz után Nyírádon is kialakult volna, de a Peugeot 307 WRC-vel rajhoz álló Turánt defekt hátráltatta. Így fordulhatott elő, hogy Herczig, és Érdi is megelőzte a bajnoki cím egyik nagy esélyesét, aki azonban fokozatosan elkezdte ledolgozni hátrányát. Hideg Krisztián, az A8-as kategória éllovasa váltóhiba miatt esett ki, nem sokkal később Herczigék is búcsúztak, szintén műszaki hiba miatt - idén már nem először.

Forrás: Duen

Benik Balázs elvesztette esélyét a címvédésre


Elől Benik és Spitzmüller közt ment az adok-kapok, amely oda vezetett, hogy az első nap végén, hét gyorsasági után mindössze fél másodperc volt köztük - a címvédő javára. Asi fordult az abszolút harmadik helyen, aki főleg a prológ helyszínén rendezett szakaszon autózott remek időket, de várható volt, hogy a mögötte éjszakázó Érdi és Turán is meg fogják másnap előzni. Az "N" csoportban a szokásosan nagy csata volt a dobogós helyekért, az amúgy sem gyenge mezőnyt a visszatérő Szabó Gergő, és Elek István is erősítette. Utóbbi már a verseny elején kiszállt a győzelemért folytatott csatából, ugyanis kissé átrendezték a Lancer hátulját és kipufogóját, de ez nem gátolta az ex-bajnokot abban, hogy élvezze a hosszú kihagyás után a versenyzést.

A vasárnapi rajtot a tervezettnél egy órával későbbre halasztották, elkerülendő a ködöt. A legfrissebb Spitzmüller volt, aki sorozatban nyerte a szakaszokat, és elkezdett elhúzni Beniktől. Ahogy várható volt, Turán is átrágta magát a mezőnyön, és feljött közvetlenül két riválisa mögé. Asi őrizte a csoport első, abszolút negyedik helyét. Utóbbira Érdi lehetett volna veszélyes, de ő a második gyorsaságin beesett az árokba, és feladta a futamot. Vizin Lászlónak is problémája akadt itt, az elromlott átbeszélő miatt nem hallotta navigátorát, és nekicsúsztak egy földkupacnak. Ennek eredménye az időveszteségen kívül Zsíros Gábor hátfájása lett, a fiatalember azonban hősiesen vállalta a folytatást. Borsi Gergő jött fel ötödiknek, aki nagyon élvezte az Impreza WRC-vel megtett kilométereket. Nap felénél az N-es armada egészítette ki az első tízet, szakaszonként váltották egymást a versenyzők a különböző helyezéseken.

Az élmezőnyben már nem változtak a helyezések, búcsúzóul még Asi autózott egy abszolút első időt. A versenyt Spitzmüller nyerte - sorozatban a negyediket idén -, s ezzel jelentős lépést tett a bajnoki cím felé. Benik végzett a második helyen, aki mindent megpróbált, de ő is beismerte, hogy ezen a hétvégén nem tudta a lépést tartani a Lancer WRC-s párossal. Turán Frigyest vasárnap még műszaki hiba is hátráltatta, a turbó hibája miatt néhány tucat lóerő hiányzott a Peugeotból, így ő a bronznak is örült. Negyedik helyen, és egyben az "N" csoport első helyén Asi végzett, Borsi Gergő jött be ötödiknek.

Forrás: Duen

Turán Frigyes egy defekt miatt csak a harmadik helyre érhetett be, de még van esélyea bajnokság megnyerésére


Az utolsó, Pécs környéki futam előtt kezd tisztulni a kép, több kategóriában már el is kelt a bajnoki cím. Így A8-ban - nyírádi kiesése ellenére - Hideg Krisztián, A5-ben Dibusz, N4-ben Asi, H10-ben Keszler, H9-ben pedig Német az év végi győztes, A7-ben Janzer már korábban biztosította elsőségét.

Összetettben a nyírádi verseny után 9 pont Spitzmüllerék előnye Turánék előtt, Benikék kiszálltak a meccsből, sőt, ők már a második helyet sem érhetik el. A Mecsek aszfaltos útjain így igazi bajnoki döntőt láthatunk majd, a verseny szokatlanul kései, novemberi időpontja miatt akár fagyos körülmények között.

A másodosztályban a "nagyokhoz" hasonlóan sokan estek-keltek, a számukra is két napos versenyt végül György nyerte Kondor, és Kuncz előtt.

A verseny végeredménye:

1.Spitzmüller/Kazár Mitsubishi Lancer WRC 1:16:16,2
2.Benik/Lukács Ford Focus WRC+ 0:35,0
3.Turán/BenicsPeugeot 307 WRC+ 1:54,8
4.Asi/PikóMitsubishi Lancer Evo IX N4+ 2:49,4
5.Borsi/BaranyaiSubaru Impreza WRC+ 3:42,3
6.Balogh/NémethMitsubishi Lancer Evo IX N4+ 4:06,8
7.Szabó/KerékMitsubishi Lancer Evo IX N4+ 4:13,3
8.Matics/VinoczaiMitsubishi Lancer Evo IX N4+ 4:23,0
9.Vizin/Zsíros Subaru Impreza WRC+ 4:37,7
10.Vas/GéczyMitsubishi Lancer Evo IX N4+ 4:49,0


A kategóriák győztesei:


A8Rongits/HannusMitsubishi Lancer Evo VII
A7Kőváry/SzentiványiRenault Clio R3
A6Keller/BenczeSuzuki Swift Sport
A5Dr. Tóth/TóthSkoda Felicia Mini Kit
S1600Kakuszi/KakusziRenault Clio S1600
N4Asi/PikóMitsubishi Lancer Evo IX N4
N3Hibján/SzurovcsákFord Fiesta ST
N2Zagyva/TischSuzuki Swift Sport
H10Polesznig/StarkPorsche 911
H9Német/SzegőLada 21074



Rally II. osztály:

1.György/VörösSuzuki Swift GTI1:06:14,2
2.Kondor/DaraPeugeot 106+ 0:36,3
3.Kuncz/KeményHonda Civic VTi+ 1:03,7


Az abszolút értékelés állása:

1.Spitzmüller/KazárMitsubishi Lancer WRC120
2.Turán/BenicsPeugeot 307 WRC111
3.Benik/LukácsFord Focus WRC85
4.Asi/PikóMitsubishi Lancer Evo IX N469
5.Herczig/CsökőSubaru Impreza WRC62
6.Vizin/ZsírosSubaru Impreza WRC59
7.Hideg/KerékMitsubishi Lancer Evo VI A841
8.Borsi/BaranyaiSubaru Impreza WRC WRC41