Hivatalos kép az Opel Amperáról

Vágólapra másolva!
Idő előtt látott napvilágot a Chevrolet Volt európai változatának szánt Opel Ampera első hivatalos képe. Az autó megjelenésének egyetlen akadálya az lehet, ha közben a német gyártó csődöt jelent.
Vágólapra másolva!

Az Ampera külsejében szinte kizárólag orránál tér el a Volttól, s míg a Chevy modellje elméletileg jövőre megjelenik, a németek négykerekűjére 2011-ig várnunk kell. Meghajtásáért ugyanaz a Voltec rendszer felel, amelyet a GM nemrégiben a Cadillac Converj tanulmányban is bemutatott. Ez gyakorlatilag a GM E-Flex hibrid rendszerének legújabb verziója, amelyben ugyanúgy egy elektromos motor és egy belső égésű erőforrás dolgozik össze a számítógép által vezérelt módon.

Forrás: Opel

Az Ampera pusztán lítium ionos akkumulátorokról töltött elektromos motorját használva akár 65 kilométeres utakat is megtehet, csak ez után lép működésbe a benzinmotorja. Ennek köszönhetően elméletileg lehetővé válna, hogy napi használat során, rövid utakat megtéve csupán a - két-három óra alatt feltölthető - elektromos motort használja a vezető. Ha egyszerre működik mindkét erőforrás, az a GM szerint 800 kilométeres hatótávolságot tesz a modell számára lehetővé.

Természetesen az autó csak akkor valósulhat meg, ha az Opel legalább 2011-ig képes átvészelni a gazdasági válságot és nem omlik össze.