Hatvanmilliós hókotróval takarítottunk a Normafánál

Vágólapra másolva!
Délután kettőtől a legmagasabb fokozat szerint szórják az utakat, és túrják a latyakot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) járművei a városban. Fogtuk a kamerát, és a legrizikósabb részen, a budai hegyekben szálltunk be a cég jelenlegi legkorszerűbb, 60 millió forintos hókotró gépébe. Citromsárga nyugdíjas, villogó BMW terepjáró és egy közjogi méltóság titkos rezidenciája került az utunkba.
Vágólapra másolva!

Fotó: Féjja Zsolt [origo]

Hármas fokozatban indul a 260 lóerős MAN, amely az egyik legmodernebb úttisztító gép a világon. Nyáron más felépítményt kap
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Délután kettőtől a legmagasabb riasztási fokozatot szerint tisztítja a várost a hótól az FKF: Mercedes-Benz Unimogok, Ategók, Axorok, Skodák és a MAN-ok sózzák-homokozzák a főutakat, és túrják a latyakot a kisebb forgalmú utcák szélére (a februárban próbált KrAZ-okat már csak elvétve használják). A város legforgalmasabb útjai mind járhatóak, a szezonkezdő első nagy havazások idején nem is ezek, hanem általában a meredekebb budai hegyi szakaszok a rizikósak. Oda mentünk mi is, a Normafánál szálltunk be az FKF jelenlegi büszkeségébe, egy 60 millió forintos szuperkotróba.

"A 42-es körzet az enyém" - közli Debreceni Norbert járművezető, hogy merre tisztítjuk majd a havat az elkövetkező órákban. Ez így semmit nem mond, hamarosan kiderül azonban, hogy a fővárost - így a budai hegyvidéket is - apró részekre osztják fel, az általunk bejárt körzet (a Normafa és a Széchenyi-hegy) fontosabb útjait a MAN tisztítja, míg ugyanennek a résznek a szűkebb utcáiban a párja, a terepjáróként is legendává vált Unimog forgolódik.


Nézze meg a délelőtt forgatott videónkat!


Az útvonal minden körzetben minden páros számára adott, de városszerte Suzuki terepjárókon járnak az FKF figyelő emberei, akik rádióvevőn adják a közvetlen utasításokat a sofőröknek. "Norbi! Menj be a Hegyhátba. Vetted?" - halljuk indulás után a kisfőnök hangját a CB-n. Norbi állít a platóról négytonnányi sóval kevert homokot szétdobáló hátsó szórófejen, a jármű orrán egyelőre az aszfalttól távol az eke. Indulunk a havasabb részekre.

"Nem zúdítok latyakot rájuk"

Mivel reggel 6 óra óta szemmel láthatóan jól dolgozik a páros, eddig csak nedves, alig hókásás utakat láttunk a körzetben. A Hegyhát utca azonban délben még szinte szűzfehér. A járművezető leengedi az ekét, állít a dőlésszögén, és elkezdődik az igazi hótúrás. Valamelyik kereskedelmi rádió épp a Tűzszekerek című film monumentális zenéjét kezdi játszani, a három méter magasságban lévő fülkében ülve azt érezzük, hogy felszabadítjuk az utcát a gonosztól. Hamarosan ismét instrukció jön a CB-ből, irány a normafai buszvégállomás.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

A sétáló nyugdíjasok élvezték a havat a Normafánál


"Ez a legdurvább rész. Ha itt megáll a hó, akkor vége" - mondja a sofőr, amikor a Konkoly-Thege utcában haladunk, amelyben - lévén busz is jár arra - többször is végigmegyünk a kétórás utunk alatt. "Amikor durván szakad a hó, akkor csak-csak visszafehéredik némelyik út" - teszi hozzá. Egy szembejövő sötét X5-ös BMW már messziről villog, lassít, megállunk mellette. "Helló! Bejönnétek a Magas útra? Alig lehet ott menni." "Oké, ezzel én nem férek el, de szólok az unimogos kollégának" - ennyi a gyors információcsere, majd mindenki megy tovább a munkájára.

A csillebérci üdülőtelepre vezető Magas út azonban csak később kerül sorra, a pontosan meghatározott útvonalrendet kizárólag a csupaszem kisfőnök közvetlen instrukciói bonthatják meg. Kívülről nézve egyszerűnek tűnik ez a munka, körözni kell a kijelölt utakon és kész. A sofőrünk azonban állandóan gépészkedik, a műszerfal középső konzolján állítja a MAN hátuljára szerelt szórófejet. A szélesebb utakon hét méter szélesen szórja a sós homokot, ha viszont a természetvédelmi területre érünk, akkor leállítja azt. Ha gyalogos sétál a járdán, akkor pedig az ekén állít, és lassít. "Nem fogok két köbméter latyakot a buszmegállóban várakozókra zúdítani" - mondja, miközben a kék gombokat nyomogatja.

"Akkor csak tolatva közlekedünk"

Váratlanul befordulunk a Művész utcába. Hangulatos, de kis forgalmú utcácska ez, alig van benne pár terpeszkedő villa. Nem illik a képbe ez a szakasz, egyelőre a fontosabb utakat kellene még szórni. "Van a kiemelt utcák között néhány apróbb is. Ahol mentőállomások vannak, vagy például itt a Rendőrtiszti Főiskola előtt" - közli Debreceni Norbert. A Művész utcában azonban egyik sincs, van viszont egy agyonkamerázott, nemzeti címeres modern villa. Pár éve faggatóztam itt, de a civil ruhás biztonsági ember elhajtott, miután közölte, hogy tilos fotózni. A szomszéd beszédesebb volt: "Hát a Kati lakik itt. A Szili Kati" - mondta az akkor a házelnök rezidenciájaként működő luxuslakra.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]

Négy tonna sóval kevert homokot szór szét körülbelül egy tizenkét órás műszakban a gép. A szórás mennyisége és szélessége is állítható


Megtisztítjuk a közjogi méltóságok lakhelyéül szolgáló épület előtti útszakaszt, itt nem fog elakadni egyetlen nagy fekete állami autó sem. Az állandó szórás-túrás ellenére nagy ritkán azért előfordul a hegyekben, hogy magatehetetlen autósokat kell menekíteni az FKF kisteherautóinak, és sofőrünk szerint arra is volt példa, hogy egy-egy kollégája csúszott be az árokba. "Nekünk akkor kell a kocsiba pattannunk, amikor másoknak azt a tanácsot adja a tévé, hogy bele ne üljenek" - fogalmaz Debreceni.

Megnyugtat, most nem vészes annyira az időjárás. Szerinte az a legdurvább, amikor ónos eső esik, és ráfagy az útra, ahogy mondja, akkor bajban lehetnek ők is. "Akkor csak tolatva közlekedünk ezeken a szűkebb hegyi utakon, gondolom egyértelmű, hogy miért" - utal arra, hogy a járműveiknek a hátulján van a sószóró. Amint a kiindulási pontunkhoz közeledünk, még egyszer elmegyünk a citromsárga nyugdíjas mellett, aki most is olyan, mintha odafagyott volna az út szélére. Biztos nagyobbat nézne, ha most tolatva gurulnánk el előtte.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]

Elöl nyolc tükör, hátul tolatókamera segíti, hogy pontosan lássa a sofőr az utat


Délutánra kezd beigazolódni a reggeli meteorológiai előrejelzés, a 2-6 centiméter friss hó leesett. Háromkor azt mondja kérdésünkre Horti Zsófia FKF-szóvivő, hogy már a mellékutcákban jár a kocsijaik nagy része: "A nehezén túl vagyunk. Majd hajnalban lesz megint rizikós, amikor kezd ráfagyni a hidakra, felüljárókra".