Az illegális bontók elleni harc jelenleg vesztésre áll - derült ki az illetékesek megkeresése után. Stigár Tamás szerint a rendőrség legnagyobb problémája az, hogy ha találnak is valamit egy zugműhelynek tűnő helyen, amennyiben nincs rendszám, vagy nincs egyedi azonosító a fellelt alkatrészeken, akkor nem tudják bizonyítani, hogy lopott az áru. Jelenleg csak a kocsik főbb alkatrészein van jelölés, a maradék több mint kilencven százalékon nincs. Márpedig az a helyzet, hogy a rendőrségnek kell bizonyítani, lopott az áru, és nem a tulajdonosnak, hogy honnan van tele a garázs. "Maximum környezetszennyezés miatt feljelentjük" - mondta az alezredes, aki szerint napi nehézségről beszél.

Az osztályvezető szerint a megoldás egyértelműen a forgalomban lévő autók alkatrészeinek biztonságos megjelölése és adatbázisban rögzítése lenne. Különösen szomorú, hogy még mindig ennek hiányától szenved a magyar autóipar, pláne úgy, hogy tavaly ősszel már úgy tűnt, sínen van a rendszer bevezetése. Kondorosi Ferenc akkori kormánybiztos szeptemberben optimistán nyilatkozott az [origo]-nak a tárgyalásairól. Több cég már bemutatta az általa leginkább biztonságosnak gondolt egyedi alkatrész-jelölési módszert, csak választani kellett volna ezek közül, valamint megalkotni a megfelelő jogszabályt.

Az volt az elképzelés, hogy a kocsik szinte összes alkatrészét megjelölik: az új járműveknél a forgalomba állításkor, míg a már használatban lévőknél az eredetiségvizsgálat alkalmával. "Az volt a nagy kérdés, hogy ráterhelhetjük-e az autók tulajdonosaira ennek a 15-25 ezer forintos költségét" - emlékezett Stigár, aki megfigyelőként vett részt a tárgyalásokon. Egy mikropontos jelölési módszer tűnt befutónak; a technika lényege, hogy az alkatrészekre 0,2 milliméteres fémalapú anyagot visznek fel, amelynek hologrammos azonosító számát csak egy speciális mikroszkóppal lehet leolvasni. A rendszer része lett volna egy nemzetközi adatbázis is.

Ha ezt a jelölési módszert bevezették volna, a támogatói szerint minden egyes műhelyben, hátsó udvaron, tanyán és egyéb illegális bontóban fellelt alkatrészről a műszer segítségével meg tudták volna mondani, kinek az ellopott autójából való: típus, évjárat, szín - minden kiderült volna. Kondorosi - akinek április közepén megszűnt a tisztsége - ma nem akart arról beszélni megkeresésünkre, mi lett a sorsa a tárgyalásainak, és hogy van-e egyáltalán folytatása azoknak. Csak annyit mondott, hogy ebben a témában a Draskovics Tibor vezette rendészeti minisztérium az illetékes.

Senki nem foglalkozik az azonosító bevezetésével

Elsőként megkerestük a kormányszóvivői irodát, amely szintén a rendészeti tárcához irányított minket, mondván, ők az illetékesek. "Tekintettel arra, hogy megkeresésének tárgyában a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium illetékes, kérjük, kérdéseivel szíveskedjen hozzájuk fordulni" - küldtek tovább. Megkerestük hát a közlekedési tárcát is, ahol a Kondorosi-féle tárgyalások folytatását firtató kérdéseinkre a következő - ismét csak meglepő - választ kaptuk: "A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium jelenleg nem készít elő a megkeresésben említett típusú jogszabályt. Az autólopások számának csökkentése, az autólopások megelőzése nem tartozik a KHEM hatáskörébe."

Ha akarjuk, megjelöltethetjük a kocsinkat

Az autóüveg gravírozásához hasonlóan mikropontos jelölést is kérhetünk a kocsinkra különféle cégektől. Az MTI közlése szerint egy új, ausztrál jelölőrendszert kezdtek el alkalmazni a héten negyvenöt eredetiségvizsgáló helyen, a rendszer mikropontjainak mindegyike tartalmazza a gépkocsi kódszámát. A speciális ragasztóanyagba elosztott homokszemcse méretű mikropontból egy járművön percek alatt több ezer helyezhető el különböző helyekre, szórással vagy ecsettel felkenve. A számot csak UV fényforrással megvilágítva, egy speciális mikroszkóppal lehet leolvasni. Az autó árához képest a jelölés összege jelképes: 13500 forint.

Forrás: MTI

Mikropontos alkatrészjelölés egy műhelyben - elvileg eltüntethetetlenEbből következően úgy tűnik, nincs gazdája az azonosító kötelező bevezetésének, nem készül erre vonatkozó új jogszabály. Nemrég rendezett egy szimpóziumot a műszaki egyetem Gépjárművek Tanszéke az illegális autóbontók elleni harcról, ahol a szervezők és a bontósok közölték, megelőzésként az egyedi azonosítótól, a bontók felszámolása terén pedig a Vám- és Pénzügyőrségtől (VPOP) várnák a megoldást. A VPOP rendészeti főosztályának vezetője, Vas Ádám ott is elmondta azt, amint az [origo]-nak is megerősített: "Általános ellenőrzési hatáskör hiányában jelenleg a vámhatóság az autóbontók tevékenységének ellenőrzését önállóan nem végezheti."

Ladát lopnak, Lamborghinit nem

Amint az alábbi táblázatból kiderül, évek óta folyamatosan csökken Magyarországon az ellopott autók száma, tavaly 5809 kocsi eltűnését jelentették be a tulajdonosok. 1996-ban volt a negatív csúcs, akkor 11951 járművet tulajdonítottak el, majd a Horn-kormány bevezette a törzskönyvet és az eredetiségvizsgálatot, aminek a rendőrség szerint jelentős szerepe volt abban, hogy csökken a tolvajlás. Mint a táblázat is mutatja, a lopások közel négyötöde Budapestre koncentrálódik: a vidékkel összehasonlítva itt sokkal kevesebb a legalább részleges biztonságot nyújtó garázs.

Lada, Volkswagen, Suzuki, Toyota, Opel, Audi, Renault, Honda, Ford, Peugeot - ebből a tíz márkából lopják el a legtöbbet Magyarországon. "A márkák sorrendisége nem tükrözi azt, melyik típus a legkelendőbb a tolvajok körében" - közölte ugyanakkor az ORFK illetékese, majd hozzátette: az ellopott személygépkocsik típus szerinti csoportosítása torz képet ad. Mégpedig azért, mert az autók típusánál domináns a piaci szerep, vagyis az, hogy egy adott típusból mennyi van piacon, vagyis mekkora igény mutatkozik alkatrész iránt. Suzukiból, Opelből sokat adtak el az elmúlt években, ezért is lopják, míg a Ladából rengeteg fut az utakon, miközben az alkatrészellátása nem megoldott. Aston Martinokból, Porschékból vagy Lamborghinikből viszont csak tucatszámra értékesítenek évente, ezért ezeket nem is lopják.

Személygépkocsi lopások száma:

Magyarország

Budapest

2008

5809

4323

2007

6266

4422

2006

6376

4523

2005

6903

5080

2004

6970

5276