Michelisznek ennél több kell

Vágólapra másolva!
Ismerem már Norbit négy éve, sőt egy csapatban versenyeztünk, egy bajnoki címet is összehozva. Ezért aztán azt kell mondanom, bár sikeresen debütált a fiú a WTCC-ben, nem ezért ment oda.
Vágólapra másolva!

Ki lehet kapni a nagyoktól, benne van a pakliban. De ha az edzéseken látszik, hogy az első tízben nem ő a sereghajtó, akkor többre számít az ember.

Norbi nem ismerte ezt a pályát, de gyakorlati hátránynak ezt nem foghattuk fel. Ott van a szimulátor, sőt az egyik legjobb program éppen a WTCC bajnokságot dolgozza fel. Otthon tehát be lehet ülni a gép elég, betölteni Curitibát, beállítani a dízel Seatot és uzsgyi, annyi kört megy, amennyit nem szégyell. Ezt meg is tette, de fölöslegesen sokat nem érdemes menni.

Forrás: markakupa.hu

Norbi mindig is híres volt arról, hogy gyorsan tanul pályát, kocsit, többek között ezért lehet ott, ahol most van. Ezt a nem túl bonyolult pályát meg aztán végképp nem nagy szám megtanulni, tehát erre sem fogja fogni. De hát az edzéseken az időkből már látszott, hogy jól megy ez.

Aztán jött az időmérő, sokáig ott állt az élen, aztán jöttek a többiek, és már csak a tizedik volt. Azért a végére csak összehozott egy ötödik időt, amivel már ő is megnyugodhatott. Bejutott az első tíz külön kis időmérőjébe, ezért ment oda. Aztán már ezen a külön edzésen nem ment a gép, az első idő pocsék, a másodikon meg csak annyit látni, hogy egy nagyon gyors kanyarban leesett az útról. Később kiderült, már előtte leszakadt az alja, így a diffúzor nem dolgozott (ez csak gyors kanyarokban számít), oda az extrém tapadás. Tizedik hely.

Forrás: fiawtcc.com

Ezután jött, amit sosem gondoltunk volna: kiderült, nincs másik diffúzor. Nem a magyar csapatnak, hanem az egész seatos különítménynek - erre nincs szó.

A belemelegítésen megint jól ment, de az sem jelent semmit. A versenyre aztán leszakadt az eső, ők pedig felmentek egy olyan pályára, amelyre nem volt se beállítás, se tapasztalat. Norbit még ettől sem félteném, hiszen a magyar bajnokságban tavaly úgy nyert meg egy esős futamot, hogy a másodiknak adott másfél percet 14 kör alatt (igaz, azt a pályát jobban ismerte). Ilyenkor sokkal jobban kijön a vezetéstechnika, és mivel nem mennek annyival a kanyarokban, ezért a diffúzor hiánya sem akkora hátrány, mint szárazon.

Forrás: fiawtcc.com

Mégsem értem, mi történt a pályán: olyan emberek érték utol, akiket ő meg akar, meg tud verni. Valószínűleg elég konzervatív vizes beállítással küldték ki, amely esőben még csak-csak jó, de felszáradó pályán semmire sem. Márpedig itt azért elég nagy rá a sansz, hogy felszárad. Nem értem, ez fiú ebben a helyzetben bármilyen kockázatot bevállalhatott volna, nem volt vesztenivalója. Ha sikerül, bejön az elején, mindenki róla beszél. Ha nem sikerül, akkor meg megküzd a privátok elejével, nem sokkal rosszabb a helyzet, mint most.

Ahogy ismerem, ő is kockáztatott volna, amilyen bolond még a slicken is gondolkozott. De maradt a biztonság, egy küzdelmes futam, amelynek a végén még Barth is bevitte a kegyelemdöfést. Ezt a srácot tavaly simán verte az Eurocupon, tehát az nem eshetett neki jól, hogy simán elment mellette. Tizedik hely, végül is ezért már adnak pontot, szép volt Norbi.

Forrás: fiawtcc.com

Jött a második verseny, immár szárazon. Vissza lehetett állítani az autót oda, amit jónak gondoltak, de a diffúzor hiánya újra többet számított. Átlagosan rajtolt, jól jött viszont át az első két kanyaron. Lobog a kék Seat, még Farfus is megvan. Aztán Farfus egyszerűen átugorja, egyenesben, ott, ahol a BMW a legrosszabb. Norbi még marad is le (turbóprobléma), egy kör után aztán újra összeszedi magát, de gyakorlatilag addigra már inkább hátra kell nézelődnie, mint előre. Ismét jön a küzdés, jó pár unalmas kör után végül behozta a kilencedik helyre. Nem hiszem, hogy örül ennek, de legalább van három pontja. Túl van a WTCC egyik legunalmasabb pályáján, és nem égett le, még ha ki sem tűnt.

Forrás: fiawtcc.com

Ilyen messziről persze könnyű okosnak lenni. És persze így is szépen mutatkozott be, de ha majd újra beszélgetünk a dolgairól, nem hiszem, hogy örömittasan fog erről a hétvégéről mesélni.