Sárgák lesznek egyes parkolás-bírságos Mikulás-csomagok

Vágólapra másolva!
Sárga színűek lesznek a fővárosi üzemeltetésű kerületek parkolóhelyein a pótdíjtasakok hétfőtől.  A köznyelvben "Mikulás-csomagnak" nevezett, fizetési felszólítást tartalmazó nejlonzacskókat a Parking Kft. új parkolóőrei helyezik majd ki a díjfizetés nélküli autókra. A IX. kerületben új cég is szedi a pénzt január 3-tól, amely kerékbilincset is használ.
Vágólapra másolva!

Az eddig megszokott piros helyett sárga színűek lesznek a köznyelvben "Mikulás-csomagnak" nevezett, fizetési felszólítást tartalmazó nejlonzacskók a fővárosi üzemeltetésű parkolóhelyeken. A változások január 3-tól lépnek életbe.

Ez csak a Parking Kft. által ellenőrzött területekre vonatkozik, vagyis a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületek fővárosi útvonalainak várakozóhelyeire (például Andrássy út, Nagykörút stb.). A többi kerületben tevékenykedő társaságok változatlanul oszthatnak piros és kék zacskókat

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója csütörtökön ismételte el azt a korábban tudott információt, mely szerint az említett öt kerületben január 3-tól a fővárosi tulajdonú Parking Kft. veszi át - a BKK szakmai irányítása mellett - a parkolóhelyek üzemeltetését a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-től (BÖP). A feladatot már új, képzésben részt vett munkatársakkal végzik.

A fővároshoz kerülő parkolóhelyeken továbbra is érvényesek lesznek a korábban kiadott parkolókártyák, és a készpénz mellett továbbra is lehet majd mobiltelefonon fizetni. A változásokról a Parking Kft. szórólapokon és a parkoló-automatákon elhelyezett ismertetőkön tájékoztatja majd az autósokat.

Türelmi idő után jöhet a bírság

Ezeken egyebek mellett az olvasható, hogy a cég által üzemeltetett területen "türelmi idő illeti meg az autóst". A szöveg utal a fővárosi rendeletre, amely szerint egy órán belüli jegyváltás esetén a türelmi idő 5 perc, míg egy órán túli jegyváltásnál 15 perc.

A pótdíj összege - 15 napon belüli befizetés esetén - 13 vagy 15 órányi parkolási díjnak felel meg (attól függően, hogy este 6 vagy 8 óráig tart a díjfizetési időszak az adott helyen). Ha ennél később egyenlítik ki a bírságot, akkor a pótdíj 41 órányi parkolási díjat jelent.

A méltányossági idő az ellenőrzéstől számított öt naptári nap lesz. Ez alatt lehet bemutatni az érvényes parkolójegyet a III. kerületi Lajos utcai ügyfélszolgálaton, hétköznap reggel 8 és délután 17 óra között.

Új cég, amely kerékbilincset is használ

A budapesti parkolás üzemeltetésébe januártól új szereplőként - ugyancsak a BÖP Kft. helyére - belép a Ferencvárosi Parkolási Kft. is. A cég ügyvezetője, Hardi Róbert az MTI megkeresésére elmondta: hétfőtől még az eddig használt parkoló-automatáknál lehet fizetni, készpénzzel vagy mobiltelefonon, ám fél éven belül új készülékeket akarnak felállítani, amelyek már bankkártyát és parkolási kártyát is elfogadnak.

Hardi közölte azt is, január 3-ától - a IX. kerületben új eszközként - kerékbilincset fognak használni a tiltott helyen parkoló autókon.