Kampánycélra is tökéletes: bemutatták az új Suzuki Swiftet

Vágólapra másolva!
Csütörtökön ünnepélyes keretek között bemutatták a legújabb generációs Suzuki Swiftet, amelyet ugyan több helyen is gyártanak majd a világon, de a sorozatgyártás először nálunk indult be. A bemutatón Orbán Viktor miniszterelnök a Suzuki-gyár méltatása mellett egy kicsit reklámozta a frissen bemutatott gazdasági csomagjukat, Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója egy kis "támogatásért" szónokolt, míg Esztergom polgármestere arról beszélt, hogy egy németországihoz hasonló roncsautó-prémiumot kéne itthon is bevezetni a Suzuki eladásainak fellendítéséért.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Már több száz új Swift állt sorokban az esztergomi gyárudvaron


Történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi az esztergomi Suzuki-gyárban: csütörtökön hivatalosan is bejelentették, hogy elindult az új Swift sorozatgyártása. A jeles eseményen természetesen mind a japán cég, mind a magyar kormány a legmagasabb szinten képviseltette magát, így jó pár év kihagyás után ismét kezet rázhatott Orbán Viktor miniszterelnök és Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök vezérigazgatója a kamerák kereszttüzében. Bár a hivatalos sajtómeghívón az új Swift sorozatgyártásának beindítására invitáltak bennünket június 10-ére, ettől függetlenül már jó pár hete elkezdődhetett a próbaüzem, hiszen több száz új Swift ácsorgott katonás sorokban a gyárudvaron, ráadásul már az új modell "terítése" is elkezdődött, mert pár napja a Lágymányosi hídon láttak új Swifteket egy kamionon.

Mindezektől függetlenül pátoszi hangulat uralkodott az avató ünnepségen, amelyen természetesen megemlékeztek a gyár legszebb pillanatairól is: az új Swift leleplezése előtt a reflektorfénybe gurult egy Esztergomban gyártott 1992-es ős-Swift, amelyből két, korhű ruhába bújtatott modell pattant ki, hogy némi tétova tánclépés után bejöhessen a 2005-ben megismert új, pontosabban most már régi Swift szintén két hölggyel a fedélzeten. Ezek után következett a fő attrakció, Orbán Viktor miniszterelnök begördült Oszamu Szuzukival az oldalán az új Swifttel, amely a lámpáit leszámítva szinte egy az egyben úgy néz ki, mint a régi, pedig egy teljesen új modellről van szó.


Nézze meg helyszíni videónkat a félkézzel vezető Orbán Viktorral!


Ünnepi beszédében Orbán Viktor ügyesen reklámozta a napokban bejelentett gazdasági csomagjukat, amikor arról beszélt, hogy "az új Swift világpremierje előtt a magyar kormány futószalagjáról is legördült egy termék (...) Leraktuk egy új gazdasági rend alapjait, melynek középpontja a munkahelyteremtés. Tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtünk" - fejtette ki a miniszterelnök, aki szólt arról is, hogy a Suzuki gazdasági sikere fontos üzenet Magyarország számára, a válságtól nem kell megijedni, a pesszimizmus nem vezet sehová.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Oszamu Szuzuki és Orbán Viktor néhány év kihagyás után ismét kezet ráz

Oszamu Szuzuki, a japán cég elnök-vezérigazgatója további támogatást és segítséget kért az új magyar kormánytól beszédében, valamint kitért arra, hogy az új modell gyártásának indulásához 250 millió eurót ruháztak be. Az avatón beszédet mondott Itó Tecuo japán nagykövet is, aki az ilyenkor szokásos ünnepi szófordulatok mellett váratlanul egy gyújtóhangú kis szónoklatot tartott a helyszínen ácsorgó Suzuki-gyár dolgozóknak - magyarul. A nagykövet természetesen nem beszéli a nyelvünket, így különösen értékelendő teljesítmény volt, hogy felolvasta az amúgy meglepően hosszú szöveget. Ugyancsak ünnepi beszéddel készült Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere is, aki örömét fejezte ki a kormányváltás kapcsán, majd egy németországihoz hasonló roncsprémium létrehozását szorgalmazta, és arra bíztatta az új kormányt, hogy több Suzukit vegyen hivatali autónak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Idén mintegy negyvenezret gyártanak az új Swiftből


Magáról az új Swiftről egyébként meglehetősen szűkösen mérték az információkat. Csak hosszas kérdezősködés után derült ki, hogy a látszat ellenére nem egy enyhe ráncfelvarrásról, hanem egy teljesen új modellről van szó, amely kilenc centiméterrel lett hosszabb az elődjénél. A motorválaszték is természetesen új lesz: az 1,3 literes benzines alapmotor helyett egy kisebb, takarékosabb és erősebb 1,2 erőforrás lesz, míg az 1,5 literes benzinmotor várhatóan eltűnik a kínálatból. További részleteket csütörtök délelőtti anyagunkból lehet megtudni az új Swiftről, amelynek értékesítése idén ősszel kezdődik, ára egyelőre ismeretlen.

Negyvenezer új Swift 2010-ben

Esztergomban az idén 170 ezer autót gyártanak, ebből 40 ezer lesz az új modell. A vállalat üzletpolitikájában Európa kiemelt helyen szerepel, ezért hozták a gyártást ide, és az induláshoz 250 millió eurót ruháztak be. A Suzuki magyarországi piaci részesedése 13,48 százalék volt 2009-ben, ezzel a márkák között megtartotta 13 éve elfoglalt vezető helyét. SX4-ből 3084-at értékesítettek, Swiftből 2480 fogyott, a Splash-ből 2209 darabot adtak el, míg a Japánból érkezett modellekből 339 talált gazdára. A Magyar Suzuki Zrt. az 1991-es gyáralapítástól 280 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre esztergomi gyárában. A 3900 dolgozó mellett a beszállítói kör több ezer embernek biztosít munkát.