Kutyaszőr és ultrahang - védekezés az autópusztító nyestek ellen

nyest autóban
Vágólapra másolva!
Sáros lábnyomok és apró karcok a fényezésen, kiszaggatott szigetelés és elrágott elektromos kábelek. Ezeket a bosszantó sérüléseket az autók motorterében menedéket kereső nyestek okozzák. Védekezni nehéz ellenük, de nem lehetetlen: választhatjuk a természetes módszert, vagy segítségül hívhatjuk a technikát.
Vágólapra másolva!

Fotó: Vida János [origo]
A nyestek nem kegyelmeznek a kisértékű autóknak sem, mindent megrágnak

Reggelente minden autótulajdonos úgy szeretné megtalálni autóját a ház előtt, ahogy előző este leparkolta. Nem csupán a tolvajoktól kell tartani, egészen kicsi élőlények is képesek nagy kárt okozni. Macskák szívesen nyújtóznak el a langyos motorháztetőn, azonban ritkán karmolják össze a lakkot, és ürülékükkel sem jelölik meg a területet. Ha ehhez hasonló nyomokat látunk az autón, valószínűleg egy nyest talált magának menedéket a motorházban. Feltűnésükre jellemzően erdők mellett, városszéli lakóparkokban, zöldövezetben számíthatunk.

"Egyre gyakoribbá válik a nyestek felbukkanása a városokban, ahol biztonságos odút és sok élelmet találnak" - tudta meg az [origo] Ronkayné dr. Tóth Máriától, az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének adjunktusától. A kukákban, padlásokon élelmet kereső nyesteket nem csak a motor melege, hanem a búvóhely és egyes alkatrészek illatanyagai vonzzák az autókhoz, ezért szaggatják szét bizonyos típusokon a motorháztető szigetelését és rágják el a kábeleket. "Ezt a szokást más ragadozóknál is megfigyelték állatkertekben végzett kísérletek során. Nem tudjuk a pontos okát, de valószínűleg a mesterségesen előállított alkatrészek is tartalmaznak valamilyen természetes szaganyagot, amely ilyen reakciót vált ki. A nyest intelligens állat, és nagyon vonzó számára a városi környezet. Érdemes lefedni a kukákat és semmiképpen nem szabad kint hagyni kutya- vagy macskaeledelt" - teszi hozzá a városiasodó nyestek és sünök kutatására szakosodott adjunktus.

Forrás: [origo]
A nálunk járt tesztautók közül többön látszottak a nyestrongálás nyomai

Távoltartásukra több módszer létezik. Akiből a civilizáció kikoptatta a vadászösztönt, burkoltathatja a motortér alját, vagy fémbevonatot tekerhet a vezetékek köré, de hatásosabb lehet, ha megpróbáljuk elűzni őket a kocsi környékéről. A természetes módszerek kedvelői kihasználhatják természetes ösztöneiket, és egy kis tasakban nagyobb testű kutyák szőrét helyezhetik el a fedél alatt, melynek szaganyaga veszélyt jelent a nyestek számára, így addig biztosan elkerülik az autót, amíg rájönnek, hogy valójában nincs mitől tartaniuk. Hasonló megoldás a kifejezetten nyestek elriasztására fejlesztett, autósboltokban és nagyáruházakban kapható koncentrátum, amely a különböző mérgekkel ellentétben sem emberekre, sem állatokra nem veszélyes, és zavaró szagával is pusztán a nyesteket kergeti az őrületbe.

Forrás: [origo]
A spray olcsóbb, de hetente használni kell, az elektronikus nyestriasztók 5000 forintos ártól elérhetők

Alkalmazása egyszerű: be kell fújnunk vele a motorteret, ezt azonban rendszeresen, hetente vagy havonta érdemes megismételni. Egy flakon folyadék két-háromezer forintba kerül, ezért a tartós hatás fenntartása költséges lehet. Aki jobban bízik a technikában, és inkább egyszerre költene nagyobb összeget a drága alkatrészek védelmére, különböző típusú elektronikus nyestriasztók közül válogathat. Az ötezer forinttól elérhető, legegyszerűbb típus egyetlen hangforrásból, emberi fül számára nem hallható ultrahangot bocsát ki, amely képes elzavarni a nyesteket. A zavaró hangot 150 fokban sugározza, de a zsúfolt motortérben keletkezhetnek leárnyékolt területek is, melyeket csak a több hangszóróval szállított, hatezer forinttól kapható komolyabb készletek képesek teljesen lefedni.

Kis állathatározó

Forrás: [origo]
Nem csak az autóktól, hanem a házaktól, padlásoktól is érdemes távol tartani

A nyest (Martes foina) bármennyire szeret fontos és drágán javítható alkatrészeket megrágni, nem rágcsáló, hanem ragadozó, szürkület után, este bújik elő rejtekhelyéről, rágcsálókra, madarakra, tojásra és gyümölcsre fáj a foga. Háziállatokkal gyakran kerül összetűzésbe, ezért nem csupán az autóktól, hanem a házaktól, padlásoktól is érdemes távol tartani. Testhossza 40-54, farokhossza 22-30 centiméter, vékony testalkata és jó mászóképessége miatt a legkisebb résen is átverekszi magát. A védett nyuszttól fehér mellfoltja és éjszakai életmódja különbözteti meg. Nevét Horvátország hivatalos pénzneme, a kuna hordozza, a középkorban ugyanis az adózás fizetőeszköze a nyestbőr volt.


Környezetünkben élő háziállataink már megszokták a technikai berendezések által kibocsátott mesterséges zajokat, ezért számukra nincs zavaró hatása. Hozzájuk hasonlóan az ember közelségét egyre jobban elfogadó, kitartó nyestek is képesek alkalmazkodni, ezért az egyébként a padláson is használható berendezéseket érdemes naplemente után bekapcsolni, amikor vadászni indulnak. Hatásos lehet az erős LED-es fénnyel kombinált, kilencezer forinttól elérhető készülék, amely a sötét nyújtotta biztonságtól fosztja meg a vadállatokat. Drasztikusabb megoldás a tizenötezer forinttól megvásárolható, 24 kHz körüli ultrahangot kibocsátó piezo-kalottás hangszóró mellett hat darab magasfeszültségű lemezzel kiegészített készlet, amely szakszerű beépítés esetén a nyesteknek sem okoz sérüléseket.