Több mint tíz forinttal lehet olcsóbb a gázolaj a jövő héten

Vágólapra másolva!
A GKI Energikutató előrejelzése szerint a benzin átlagára 428 forint marad, a gázolajé azonban 437 forintra mérséklődhet.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten az üzemanyagárak ellentétes pályát futottak be. Az ólmozatlan benzin tonnánkénti - dollárban mért - ára a piacon ezen a héten is tovább emelkedett 2,1 százalékkal, a gázolaj jegyzésára viszont 2,9 százalékkal csökkent, a forint pedig 2 százalékkal erősödött.

A GKI Energiakutató szerint a folyamatok eredményeként a forintra és literre átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében csak 0,1 százalékkal emelkedtek, a gázolajárfolyam 5 százalékkal csökkent, ez pedig előbbinél 0,1 forintos drágulást, utóbbinál közel 10 forintos árcsökkenést indokolna.

Az elemzés szerint a 27 százalékos áfa hatását is figyelembe véve a benzin ára várhatóan nem változik a jövő héten, a gázolaj azonban körülbelül 13 forinttal lehet olcsóbb. Ennek eredményeként a gázolaj ára 437 forintra eshet. Árcsökkenésre számít a Portfolio.hu online üzleti újság elemzése is, amely szerint a gázolaj ára kisebb mértékben, 4-5 forinttal csökkenhet.