2013-tól akár évi 162 ezer Audi készülhet Győrben

Vágólapra másolva!
Ulrich Minke, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a jelenleg még bővítés alatt álló gyár névleges kapacitása jövő évtől 500 jármű lesz naponta. Egyelőre két műszakkal számolnak, de igény esetén ezt növelni tudják.
Vágólapra másolva!

Az ügyvezető igazgató ismertetése szerint Magyarország jelenlegi legnagyobb beruházására 900 millió eurót költenek, a beruházás 2100 új munkahelyet teremt. Jövőre indul a gyártás az új üzemekben, egyelőre csak annyi biztos, hogy többek között az új A3-as négyajtós változata készül majd itt.

Tavaly kezdték a kivitelezést, az építkezés idén fejeződik be. Ezzel párhuzamosan a gépek beszerelése is megkezdődött már a karosszériaüzemben, ahol 620 robotot állítanak munkába. Az új gyárban a járműgyártás minden munkafázisát egy helyen végzik, ennek megfelelően présüzemet, karosszériagyártó-csarnokot, lakkozót és összeszerelő üzemet létesítenek. Az új csarnokok alapterülete összessen eléri a 250 ezer négyzetmétert.

Jelenleg a motorgyárban 400 ezer négyzetméteren folyik a gyártó és fejlesztő tevékenység. A beruházás nyomán az Audi teljes területe megkétszereződik, 3,9 millió négyzetméterre bővül a jelenlegi kétmillió négyzetméterről. Ulrich Minke közölte: a gyár indulását követően 17 hónapon belül négy új modell gyártását kell elérniük, ebből csak egy lesz az Audi A3 szedán változata.

A bejáráson egyebek között elhangzott: a présüzemben a konszern legmodernebb présgépe dolgozik majd, amelynek tömege 5000 tonna. Jelenleg 1500 építőmunkás dolgozik a beruházáson, ez a létszám 2200-ra emelkedik a gépek beszerelésének, a berendezések elhelyezésének intenzív időszakában.

Az Audi győri letelepedése óta 4,7 milliárd eurót invesztált a győri leányvállalatba. Ulrich Minke szólt arról is, hogy az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyára, tavaly 1,9 millió motort állítottak elő a vállalatnál, s közel 40 ezer járművet (TT, TT Roadster, A3 Cabrio, RS3) szereltek össze. Tavaly a győri Audi árbevétele 5,6 milliárd euró volt, 17,2 százalékkal több mint 2010-ben.