Szijjártó Péter: Nem jön a Kia, sem a BMW

Vágólapra másolva!
A sajtóhírekkel ellentétben nem jön Magyarországra sem a Kia, sem a BMW - közölte Szijjártó Péter államtitkár a HírTv-ben. Szerinte Magyarország "vonzó célpont" az autógyártó cégeknek, de "jelenleg nincsen olyan fázisban nagyberuházásról szóló egyeztetés, hogy konkrétumokról lehetne beszélni".
Vágólapra másolva!

Magyarország kifejezetten jó üzleti környezetet kínál autógyártó cégeknek Szijjártó Péter szerint, ugyanakkor nem tud olyan tárgyalásokról, amelyek alátámasztanák a KIA és a BMW magyarországi befektetéseiről szóló információkat. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára erről a HírTv Rájátszás című műsorában beszélt szerdán este.

A Magyar Hírlap keddi értesülése szerint a dél-koreai Kia Motors három-négyezer dolgozót foglalkoztató, új motorgyártó üzemet kíván létesíteni Magyarországon. Az autógyár illetékese ugyanakkor a Dow Jones hírügynökséggel azt közölte: a Kia Motors nem tervezi motorgyártó üzem létesítését Magyarországon.

A BMW-ről a Handelsblatt német üzleti napilap írt május közepén, azzal, hogy a cég új autógyárak építését tervezi, Kelet-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket a beruházásokhoz, közöttük Miskolc is felmerült. Szijjártó Péter a felvetésekre úgy reagált: jelenleg nincsen olyan fázisban nagyberuházásról szóló egyeztetés - a szóban forgó cégekkel sem -, amely azon a szinten lenne, hogy konkrétumként lehetne beszélni erről.

"Tény, hogy Magyarország egy vonzó célpont, de egyik ügyet sem tudom kommentálni, mert nem tudok olyan tárgyalásokról, amelyek alátámasztanák ezeket az információkat" - fogalmazott. Magyarország kifejezetten jó üzleti környezetet kínál a termelési szektorban az autógyártó cégeknek. Ha egy cég referenciák alapján dönt, és azt látja, hogy Magyarországon az Audi, az Opel, a Mercedes jól jövedelmezően, profitábilisan tud működni, az lehet érv hazánk mellett - fejtette ki az államtitkár.