Bőrelváltozást okozhat az ülésfűtés

Vágólapra másolva!
Lábszáron jelentkező bőrelváltozást és elszíneződést is okozhat az autókba szerelt ülésfűtés hosszú ideig tartó használata.
Vágólapra másolva!

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának, ami lehet egy asztal alá helyezett hősugárzó, ölben tartott laptop vagy az autó fűthető ülése.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését. A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat.