Lehetetlen autó nélkül élni Európában

Vágólapra másolva!
Egy Ford által támogatott felmérés eredménye szerint az európaiak nagy része nem tudja elképzelni életét autó nélkül. A megkérdezettek 77 százaléka nem csökkentené autóhasználatát a környezet védelme érdekében.
Vágólapra másolva!

A Ford kíváncsi volt az emberek mobilitással kapcsolatos gondolataira és kétségeire, egy felmérésben 6000 embert kérdezett meg ezekről Európa-szerte. A válaszadók nagy többsége igényli az autó által nyújtott szabadságot, de egyre komolyabban aggódik a közlekedési dugók, az autózás költségei és a környezeti problémák miatt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A kutatás eredménye szerint az emberek nagy része úgy véli, hogy élete "lehetetlenné" válna autó nélkül, bár az európaiak 76 százalékát stresszelik a forgalmi dugók és a magas üzemanyagárak. A válaszadók 74 százaléka használja a tömegközlekedést, 37 százalékuk másokkal is megosztja autóját, amikor ugyanazokon az útvonalakon közlekedik, 3 százalékuk pedig hivatalos autómegosztó rendszereket is használ.

Érdekes eredmény, hogy 77 százalék nem csökkentené autóhasználatát a környezeti problémák mérséklése érdekében, a megkérdezettek 72 százalékának viszont fontos szempont a fogyasztás autóvásárlásnál. Az autósok 50 százaléka környezettudatosabban vezetne, ha jobban átlátná ennek pénzügyi előnyeit.