Vágólapra másolva!
Órákat tölt dugóban ácsorogva, miközben tehetetlenül szemléli, amint elhúznak a gyalogosok? Agyvérzést kap a pofátlanul tolakodó, vagy éppen tötymörgő, mobiltelefonáló, vészvillogóval parkoló autósoktól? Van megoldás.
Vágólapra másolva!
A lényeg az, hogy tereljük el a figyelmünket a stresszhelyzetről. Már az is sokat segíthet, ha odafigyelünk a légzésünkre. Forrás: Lionsgate

„Az emberek 30-40 százaléka nem képes elviselni és megfelelően kezelni azt a feszültséget, stresszhelyzeteket, ami a vezetéssel jár” - osztotta meg velünk tapasztalatait Dulin Jenő közlekedéspszichológus, aki szerint a stresszt úgy lehet a legegyszerűbben legyőzni, ha felkészülünk rá. „Azt nagyjából mindenki tudja, hogy számára mi okoz stresszhelyzetet, ezért előre végig kell gondolni, hogyan lehetne ezeket megelőzni, vagy kezelni, ha már benne vagyunk. A megelőzés kezdődhet azzal, hogy időben elindulunk valahová, tehát nem az utolsó utáni pillanatban, már eleve késéssel és ezért feszülten ülünk autóba, hanem úgy, hogy előtte tájékozódunk a forgalmi helyzetről és ennek megfelelően választunk útvonalat. Az a baj, hogy a legtöbben rutinból közlekednek, pedig ez egyáltalán nem biztos, hogy jó”.

Dulin azt tanácsolja, hogy ha nem tudjuk elkerülni a stresszel járó szituációkat és már benne vagyunk, például kifogtunk egy végtelennek látszó dugót vagy egy szűk utcában dolgozó kukásautót, akkor ki kell találni valami elfoglaltságot. „Mindenkire más hathat nyugtatólag, én például verseket szavalok és fütyülök, másoknak egy kellemes zene vagy hangos könyv segíthet. Amikor egy agresszív, erőszakos sofőr miatt kerülünk stresszhelyzetbe, az a lényeg, hogy - bármennyire is nehéz - ne legyünk mi is ingerültek, inkább próbáljunk meg mosolyogni egyet”.

A férfiak jobban stresszelnek a dugóban

Egy brit kutatók által készített felmérés szerint a nőkénél hétszer gyorsabban emelkedik a férfiak stressz-szintje a dugóban való araszolgatás közben. A szakértők a nyálban kimutatható stresszhormon termelődését vizsgálták. Kiderült, hogy ugyanabban a dugóban ülve a nők stresszhormonszintje csupán 8,7 százalékkal nőtt, a férfiaké pedig 60 százalékkal. Ez emelkedő vérnyomáshoz, szédüléshez és légzési problémákhoz vezethet, miközben a vizsgálatban résztvevő nők 67 százaléka és a férfiak 50 százaléka 20 perc ácsorgás után még nem érezte magát dühösnek. Az egészségi tünetek veszélyes helyzeteket okozhatnak a közlekedésben, és hosszú távon is károsak lehetnek a szervezetre.

A kutatók szerint a stresszhelyzet növekedésének hátterében a férfiak eltérő problémakezelése áll. Bár semmit sem tehetnek a sűrű forgalom ellen, csak ülnek és bosszankodnak, miközben a nők változatos módszerekkel terelik el a figyelmüket a problémáról.

Forgassuk a szemünket és vegyünk egy mély levegőt!

Az Origo egészségrovatának szerkesztője szerint a dugóban való ácsorgástól felgyülemlett feszültség levezetésének legegyszerűbb és egyben leghatásosabb módja, ha a dugóban való ácsorgás helyett a légzésünkre koncentrálunk és megpróbáljuk lelassítani. Normál esetben percenként 16-20-at lélegzünk, ha ezt sikerül akár csak 5-6-ra mérsékelni, érezni fogjuk, hogy határozottan nyugodtabbak vagyunk. Próbáljunk orron keresztül hosszan elnyújtva belélegezni, néhány másodpercre bent tartani a levegőt, majd hosszan elnyújtva kilélegezni. Ha különösen stresszesek vagyunk, ajánlott a kilégzést hosszabban elnyújtani, nyugodtan képzeljük is el közben, ahogy a feszültségünk a kilégzéssel távozik. Persze más, egészségmegőrző gyakorlattal is elfoglalhatjuk magunkat a dugóban, ilyen lehet például egy néhány perces szemtorna, amellyel a szem izmait frissíthetjük fel az egész napos monitorbámulás után.

Mivel mindenkinek más módszer vezetheti le a leghatékonyabban a feszültségét, léteznek a lassított légzésnél és szemtornánál jóval profánabb módszerek is. Arra a kérdésre, hogy hogyan legyünk úrrá a vezetés közben jelentkező stresszen egy meglehetősen egyszerű tippet adott Bilkei Pál szakpszichológus. „Szálljunk ki és járjuk körbe az autót párszor, de már az is segít, ha kiadjuk magunkból a dühünket egy jó káromkodással, a lényeg az, hogy engedjük ki, vagy vezessük le valahogy a feszültséget, mert ha ebből túl sok felgyűlik, akkor jóval figyelmetlenebbül vezetünk és nagyobb a kockázata, hogy egy baleset résztvevői leszünk.”

A legjobb stresszcsökkentő technikák

Az Origo egészség rovata 21 technikát és önfejlesztő módszer gyűjtött össze, amelyekkel akár három perc alatt csökkenthetjük feszültségszintünket. Természetesen ezek közül csak néhányat lehet autóban, vezetés közben használni, de azért érdemes végigböngészni . Íme néhány kedvcsináló.


Progresszív relaxáció

Feszítsük meg a kézujjaktól a lábujjakig a test összes izmát, majd lazítsuk el őket (alkart, felkart, mellkast, hátat, hasat...). Ismételjük meg 3-4-szer. Ha a test ellazult, nagyon rövid időn belül az elme is követi.

Meditáció
Az elme elcsendesítése akár csak pár perces meditációval szintén stresszcsökkentő. Különösen igaz ez a munkahelyi stresszre.

Stresszoldó illatok
Ugyancsak tudományosan igazolt, hogy az aromaterápia hatásos stresszoldó. Egyes illatok, mint például a levendula különösen alkalmas a feszültségoldásra.


Zenehallgatás

A kutatások szerint a zenehallgatás csökkenti a stresszhormonok szintjét, így feszültséggel járó kezelések, terápiák során segítheti a betegek ellazulását.


Irányított képzelet

Ugyancsak enyhíti a stresszt és a szorongást, ha beleképzeljük magunkat egy nyugodt, békés, lélekemelő helyzetbe.


Rágózás

A rágózás szintén igazoltan csökkenti a stresszhormonok szintjét.