Szabadidő-autókkal nyomul a Skoda

vw crossblue
Vágólapra másolva!
Néhány éven belül két vadonatúj szabaidőautót is piacra dob a cseh márka. Az alapokat természetesen a Volkswagen adja.
Vágólapra másolva!

A Skoda-vezér, Winfried Vahland megerősítette az Autocarnak, hogy 2016-ra egy vadonatúj szabadidőautót mutatnak be, ami a VW-csoport MQB nevű, moduláris padlólemezére épül, míg külsejével az idén januárban bemutatott VW CrossBlue tanulmányra fog hasonlítani. Az egyelőre még név nélkül emlegetett Skoda-modellről annyit lehet még tudni, hogy 4,6 méter körüli lesz a hossza, ami azt jelenti, hogy akkora lesz, mint egy Audi Q5, így nem meglepő, hogy öt-, és hétüléses kivitelben is kapható lesz.

A hajtásláncról és a motorokról is csak pár információ derült ki, lesz belőle csak elsőkerekes és természetesen összkerék-meghajtású változat, a motorok között - a már most ismert erőforrásokon túl, például az 1,6 literes dízel - találni majd újdonságot is, ilyen lesz a CrossBlue tanulmányban bemutatott dízel-hibrid hajtás is. Ott egy 190 lóerős, kétliteres TDI Clean Diesel motort párosítottak egy 54 lóerős első, illetve egy 114 lóerős, hátsó tengelyt hajtó elektromotorral. A rendszer együttes teljesítménye 305 lóerő, legnagyobb nyomatéka 700 Nm, duplakuplungos váltó gondoskodik az erőátvitelről. 100 km/órás tempóra 7,5 másodperc alatt gyorsul a tanulmány, lítium-akkumulátora segítségével 23 kilométert képes megtenni tisztán elektromos hajtással.

Az új Skoda egyelőre még csak egy életnagyságú agyagmodellként létezik, de állítólag erre a VW-tanulmányra fog hasonlítani. Forrás: Volkswagen

A Skoda fődizájnere, Josef Kaban elárulta, hogy az új modell formai megoldásai „sokkal erőteljesebb és provokatívabb lesz”, mint azt eddig a márkától megszokhattuk, és ez a stílus vissza fog majd köszönni a Skoda jövőben megjelenő nagyobb modelljein is. A cseh márka egy harmadik szabadidőautó piacra dobását is tervezi, ez a Yeti és a fent bemutatott modell közé érkezik majd. Erről csak annyi derült ki, hogy méreteivel inkább a Yetihez áll majd közelebb, de annál jóval „szabadidőautósabb” lesz a megjelenése.