7-11 éves autókra vadásznak a magyarok

használt autó
Vágólapra másolva!
Új autóra nem futja a magyar háztartásoknak, a használtpiacon annál nagyobb az érdeklődés. Átlagosan 24-25 nap alatt talál gazdára egy autó.
Vágólapra másolva!

A tavaly júniusi mélypont után erőteljesen megnőtt az érdeklődés a használtautó-piacon: míg tavaly júniusban 13 millió hirdetésletöltést regisztráltak a Használtautó.hu üzemeltetői, az év eleje óta a keresések száma stabilan havi 20 millió felett van. Ezzel párhuzamosan gyorsabban is kelnek el a meghirdetett járművek: az adatbázis szerint a tavalyi 36 helyett átlagosan 24-25 nap alatt sikerül eladni egy személyautót.

Forrás: Használtautó.hu

A számokból az is kiderül, hogy a hazai tulajdonosok jobban ragaszkodnak meglévő autóikhoz. Folyamatosan csökken ugyanis a meghirdetett használt járművek mennyisége: a hirdetési állományban jelenleg megtalálható mintegy 73 ezer személyautó 8 százalékkal marad el a 2012 májusi volumentől. Ez is szerepet játszik abban, hogy az euró kedvezőtlen árfolyama ellenére csúcson van a használtautó-import: idén május végéig már közel 25 ezer használt személyautót helyeztek forgalomba, 22 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: Használtautó.hu

Májusban a 2002-2006 közötti évjáratok hirdetéseit böngészték a legtöbben, évjáratonként több mint egymillió letöltést végezve. Ez szinte teljes összhangban van a hirdetett járművek kor szerinti megoszlásával is. Egyre többen keresik ugyanakkor az újszerű használt autókat is, amelyek legdrasztikusabb értékvesztését az első tulajdonos már elszenvedte. Mivel az újautó-piac mélyrepülése miatt kevés ilyen autót hirdetnek, a letöltött hirdetések száma sem magas ebben a kategóriában, ugyanakkor az egy hirdetésre jutó kattintások száma messze ebben a korcsoportban a legnagyobb.