Széfként védi utasait az új Skoda Superb

Skoda Superb törésteszt Euro NCAP
Vágólapra másolva!
A Skoda Superb 5, a Hyundai i20 4, a Fiat Panda Cross 3 csillagot szerzett az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén.
Vágólapra másolva!
Forrás: Euro NCAP

Ismét több autó vizsgázott a független Euro NCAP szervezetnél, köztük a nemrég bemutatott harmadik generációs Skoda Superb is. Nem is okozott csalódást, gond nélkül bezsebelte az 5 csillagos összesített értékelést. A vizsgált ütközési fajták szinte mindegyikében kitűnően teljesített, a videón is látszik, hogy az utascella nem deformálódik, a légzsákok teszik a dolgukat.

Csak azt kifogásolták az Euro NCAP szakemberei, hogy frontális ütközésnél a vezető mellkasa nem kap elég védelmet, ráfutásos ütközésnél pedig a hátsó fejtámlák nem védik eléggé a csigolyát. Sok pontot zsebelt be a Superb a sokféle elérhető vezetéstámogató rendszerért, többek között ráfutásgátló, sávtartó, automatikus vészfékező, radaros tempomat, holttérfigyelő és még számos más funkció is rendelhető hozzá.

A 4 csillagos Hyundai i20 kisautó létére szinte ugyanolyan védelmet nyújt ütközés esetén, mint a Superb. Még jobb is lehetett volna az értékelése, ha nem kapott volna büntetést amiatt, hogy az oldalütközéseknél az oldallégzsákjai nem nyíltak ki teljesen. Szintén kritikát érdemelt, hogy ráfutásos ütközésnél a hátsó fejtámlái nem védenek megfelelően az ostorcsapás jellegű sérülésektől.

Csak a Fiat Panda Cross szerepelt viszonylag gyengén a mostani töréstesztekben, az olasz mini terepjáró 3 csillagot kapott az Euro NCAP-től. Azért pontozták le, mert a félátfedéses és a teljes átfedéses frontális ütközésnél sem működtek megfelelően az első légzsákjai. A vezető feje és mellkasa például hozzáütődött a kormánykerékhez, de az utóbbi tesztnél az első utas mellkasa és feje is csak nagyon gyenge védelmet kapott, erre ezért a létező legrosszabb értékelést kapta a Panda. A fejtámlák sem működtek megfelelően a ráfutásos tesztnél, és a gyalogosvédelem sem magas színvonalú. Vezetéstámogató rendszerből csak a koccanásgátló rendelhető, így erre a kategóriára sem kapott magas pontszámot.