Egy turbós autó, amit használtan is meg mernénk venni

Toyota Auris
Vágólapra másolva!
Sokat elmond az előző Aurisról, hogy a Toyota nem sokkal azután állította fel a belső terek minőségjavításáért felelős részlegét, amikor három éve megjelentek az első kritikák a kocsiról. Ennek hatása a frissített Aurisban már érezhető, de még fontosabb, hogy megjelent a kínálatban egy kis benzines turbómotor és egy BMW dízel is.
Vágólapra másolva!
Változattól függően 0.28-0,3 a légellenállási együttható, az orr a több krómtól sem lett csicsás Fotó: Gulyás Péter

Mi ez, és mi az újdonság benne?

Alig két és fél éve van piacon a Toyota Auris második generációja, de ez alatt az idő alatt a Volkswagen bemutatta a hetedik generációs Golfot, a Mazda a harmadik generációs 3-ast, a Nissan az új Pulsart, a Ford frissítette a Focust, legutóbb pedig az Opel leplezte le az új Astrát. A Toyota sem toporoghatott egy helyben, ezért 2015-re alaposan átdolgozta az Angliában készülő kompaktját.

Ez az Auris generáció egyébként a korábbinál attraktívabb megjelenésnek és az okosan újra bevezetett kombikarosszériának köszönhetően 3,5-ről 5,9 százalékra emelte a típus piaci részesedését Európa legfontosabb szegmensében, az alsó-középkategóriában.

Tavaly 69 ezer hibrid Auris fogyott Európában, amivel első lett a hibridek eladási listáján. A hibrid top 10-ben 7 Toyota termék van, a Prius csak az 5. Fotó: Gulyás Péter

Nagy szerepe volt a növekedésben az egyre keresettebb hibrid változatnak is, amely lényegében

a Prius technikáját kínálja több millió forinttal olcsóbban,

és hivalkodásmentes csomagolásban. Európa messze legnépszerűbb hibrid autója az Auris-eladások több mint 50 (Magyarországon csak 20) százalékát teszi ki.

A mostani Auris-ráncfelvarrásnál régi adósságait törlesztette a Toyota: bevezette az új, kifejezetten az európai piac számára kifejlesztett 1,2 literes turbós benzinmotort, a BMW-től származó 1,6 literes dízelt, javított az utastér minőségén és kényelmén, emellett új vezetéstámogató rendszereket tett elérhetővé.

A több krómtól drágábbnak néz ki

Bár a fémlemezeken nem változtattak, a műanyag lökhárítókat, a hűtőmaszkot és a fényszórókat is lecserélték, utóbbiak a csúcsváltozatokban már LED-ekkel szolgáltatják a nappali, a tompított és a távolsági fényt is, hasonlóan a Seat Leonhoz vagy a Peugeot 308-hoz.

Bőségesen megjelent a króm a V-alakú hűtőmaszkon és a fényszórók kereténél, és a sötétebb maszkolású hátsó lámpák is LED-csíkosak lettek, így nemcsak jobban néznek ki, de takarékosabbak és tartósabbak (az élettartam 100 ezer óra) is a korábbiaknál.

Javult a függőleges műszerfal összhatása, a kézifék szerencsére továbbra sem elektromos Fotó: Gulyás Péter

Még nagyobb fejlődés érhető tetten a belső térben, amire szüksége is volt az autónak, mert ezen a területen fényévnyi volt az elmaradása például a Golfhoz képest. Nem véletlen, hogy az Auris három évvel ezelőtti piaci bevezetése után, a sajtó és a vásárlók negatív visszajelzéseit hallva döntött úgy a Toyota, hogy felállít egy részleget, ahol

javítanak az Európában gyártott modellek minőségérzetén.

Beülés után azonnal szembetűnő a pozitív változás, a felhasznált műanyagok puhábbak, kellemesebb tapintásúak, és még a színek is jobban passzolnak egymáshoz, de a kategóriaelsőség még így is messze van.

Szinte minden változatban digitális klíma van egy vagy két zónával, a menürendszer és a navigáció magyarul kommunikál Fotó: Gulyás Péter

A középkonzol nagy, zongoralakkos felületébe egy 7 colos érintőképernyőt rejtettek, és a vezető előtt, a mély csövekben ülő műszerek között is megjelent egy kisebb, színes képernyő. Mindkettő könnyen kezelhető a magyar menürendszer miatt, de a nagyobbik működésén még lehetett volna gyorsítani, és az érintőgombos hangerőszabályzás sem a legügyesebb megoldás.

A navigáció szebben és szabatosabban beszél magyarul, mint az Éden Hotel bármelyik szereplője, viszont néha rossz irányból küldött be minket egyirányú utcákba Brüsszelben, ami azért is fura, mert régóta ebben a városban található a Toyota európai főhadiszállása.

Nahát! Turbómotor egy Toyotában

Japán autóhoz képest extrém széles lett az Auris motorpalettája, hiszen rendelhető hozzá háromféle benzines, kétféle dízel és egy hibrid is, amely a legerősebb és a legtakarékosabb, de nem a leggyorsabb.

Kifejezetten Európának fejlesztették ki a vadonatúj 1,2 literes benzines turbómotort, amely 115 lóerejével és 185 Nm-es nyomatékával az 1,6-os menetteljesítményeit hozza jobb rugalmasság és kisebb fogyasztás mellett. Így megtört a jég, hosszú idő után újra kínál benzines turbómotort a Toyota, méghozzá kis lökettérfogattal - e téren sok más japán és koreai gyártó le van maradva még.

A korszerű négyhengeres közvetlen befecskendezéssel, változó szelepvezérléssel és két, egymástól független hűtőkörrel rendelkezik,

részterhelésnél pedig Miller-ciklusra vált,

ami tovább csökkenti a fogyasztását, viszont start-stop rendszer csak felárért van hozzá.

Vadonatúj fejlesztés az 1,2-es turbómotor, bár csak 116 lóerős, ezzel a legjobbak az Auris menetteljesítményei Fotó: Gulyás Péter

A BMW-től vásárolt új, 1,6-os, 112 lóerős dízelmotor a korábbi kétliteres Toyota-erőforrást váltotta le, míg a többi motoron, az 1,33-as és az 1,6-os szívó benzinesen, illetve az 1,4-es dízelen és az 1,8-as hibriden csak apró módosítások történtek.

Utóbbit leszámítva

minden motorhoz hatfokozatú kézi váltó jár,

az 1,2-eshez és az 1,6-os benzineshez fokozatmentes automata is rendelhető, ami működését tekintve hasonló a hibrid bonyolult, bolygóműves erőátviteli rendszeréhez.

Újak az első ülések és a kárpitok is, jó az oldaltartás, de az ülőlap lehetne hosszabb Fotó: Gulyás Péter

Fontos újdonság a vezetéstámogató rendszerek megjelenése, bár a kínálat még így is szegényes, mivel csak városi koccanásgátlóval ellátott fékasszisztenst (30 km/h-ig elkerüli a ráfutásos ütközést), sávváltásra csipogással figyelmeztető rendszert és táblafelismerőt lehet rendelni, csomagban, igen kedvező, 160 ezer forintos áron. Viszont távolságtartó tempomat, fáradtságfigyelő, kanyarkövető fényszóró, önálló kormányzásra képes parkoló automatika és sávtartó továbbra sincs a kínálatban.

Fő a nyugalom

Elhangzott a nemzetközi menetpróba sajtótájékoztatóján, hogy az új Aurisszal a kategória legkisebb stresszel járó vezetési élményét szerették volna elérni. Ennek érdekében kényelmesebbre hangolták a futóművet, amit már az első fekvőrendőrön áthajtva lehetett érezni, emellett javított hangszigeteléssel csökkentették az utastér zajszintjét, ami még a dízelekben is igen alacsony volt.

A futómű és a kormányzás is inkább kényelmes, mint sportos, a vezetési élmény nem maradandó Forrás: Toyota

4,33 méteres hosszával és 2,6 méteres tengelytávjával az Auris az alsó-középkategória kisebb modelljei közé tartozik, ennek ellenére a hátsó üléseken is elfér két átlagos méretű felnőtt, a helykínálatot nem érheti különösebb kritika, a jó oldaltartású, vadonatúj első üléseket viszont igen,

mert az ülőlapjuk továbbra is rövid.

Az ötajtós változat 350 literes csomagtartója átlagos, aki többet akar bepakolni, annak a 290 ezerrel drágább, 530 literes csomagterű kombit (Touring Sports) érdemes választania. Mivel a hibrid Aurisokban a nagyfeszültségű akkumulátor a hátsó ülések alatt található, a csomagtartó azokban sem kisebb.

Nem a vezetési élményre gyúrtak

Bár a 115 lóerős 1,2-es turbómotorral az Auris menetteljesítményei hasonlóak, mint a 150 ezer forinttal olcsóbb, 132 lóerős 1,6-os szívómotor esetében, a vezethetőség sokat javult, mivel a nyomatékcsúcs 4400 helyett már 1500-as fordulatszámnál jelentkezik. Így nincs szükség pörgetésre, kevés váltással, nyomatékból lehet autózni, amire a régi szívómotorokkal nem volt mód.

Egyébként nincs is értelme piros mezőig húzatni az 1,2-est, mivel már az 5800-nál érkező tiltás előtt kezd kifogyni a szuszból, igaz, még ekkor is alig van hangja. A katalógusban szereplő 4,7 literes fogyasztást nem sikerült elérni, de az országutat, autópályát és forgalmas városi szakaszokat tartalmazó

tesztút végén is 6,5 literes átlag jött ki,

ami egyáltalán nem rossz érték.

A padlólemez és a 2,6 méteres tengelytáv még az első Auris öröksége, de ez a második generációs 50 kilogrammal könnyebb, alacsonyabb és áramvonalasabb Fotó: Gulyás Péter

Aki nem szereti a hibrid Auris megszokást igénylő fokozatmentes erőátvitelét, annak a legjobb választás a BMW-től vásárolt 1,6 literes, négyhengeres dízelmotor lehet. Nem véletlenül kerül 590 ezer forinttal többe az 1,2-esnél, mivel a 270 Nm-es nyomatéknak köszönhetően ezzel mozog a legjobban az Auris, és a gyakorlatban a fogyasztása csak városban nem veri a hibridét.

A hibrid a legjobb, ha nyugodtan vezetünk

Akit viszont nem zavar, hogy a gázpedál lenyomása, a kocsi gyorsulása és a motorhangja között nem sok összefüggés van, és nem szeret sietni, egyértelműen a hibriddel jár a legjobban. A benzines és az elektromos hajtás kombinációja a városban a legéletképesebb, ahol fékezéskor áram termelődik vissza az akkumulátorba.

Így akár több kilométert is megtehet kizárólag elektromos hajtással,

és az automata váltó is széria. Ráadásul igen kedvezőek a fenntartási költségei, mivel nincs kuplungja, a fékei kisebb terhelést kapnak, városban csak 5 litert fogyaszt, és adókedvezmények is járnak hozzá.

A Corolla-Auris eladások 30 százalékát adja a kombi, ami akár hibridként is kapható Forrás: Toyota

Megéri az árát?

Az Auris árlistája az 1,33-as motorú, ötajtós változat 4,14 millió forintos alapárától a minden jóval teletömött hibrid kombi 8,21 milliójáig terjed. Hiába jöttek új motorok, a Toyota arra számít, hogy itthon továbbra is az 1,6-os benzines lesz a legnépszerűbb, amelyet Live felszereltséggel már 5,11 millióért el lehet hozni.

Vezetni ugyan jobb az új 1,2-es turbót, és a fogyasztása is alacsonyabb, de felépítése miatt nyilván több hibalehetőséget tartogat, mint az egyszerűbb szívómotor. Ugyanakkor nincsen teljesítményre kihegyezve, és ha valamelyik gyártó, akkor

a Toyota épp a megbízhatóságról híres,

és aligha szaladnának bele olyan hibába, mint a Volkswagen-konszern a kényes TSI-motorokkal.

Fontos változás, hogy már a hibridet is lehet a szerény, Live felszereltséggel választani, így már 6,46 millió forintért benzines-elektromos hajtáshoz juthat az ember, míg például egy ugyanilyen technikájú új Priusért legalább 8,88 millió forintot kell fizetni.