Nyugdíjba megy az esztergomi Suzuki-gyár atyja

Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója, interjú
Vágólapra másolva!
Fiának adja át a stafétát (legalábbis részben) a Suzuki első embere, Szuzuki Oszamu. Nála jobban valószínűleg senki sem tudja, hogy vezettek a rendszerváltás utáni magyar miniszterelnökök.
Vágólapra másolva!

Július elsejétől új vezérigazgató kerül Japán negyedik legnagyobb autógyárának élére. A vállalatot 1978 óta vezette Szuzuki Oszamu, akinek nemcsak a márka, de Magyarország is sokat köszönhet.

Az ő nevéhez fűződik többek között az esztergomi Magyar Suzuki 1990-es megalapítása is, az első nyugati gyártók között lépett be Európa oly sokáig vasfüggöny mögötti területére.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az elmúlt évek során jó kapcsolatot ápolt az aktuális kormányzattal. Ennek az egyik jelképe volt, hogy minden új típus első példányát egy magas rangú politikus, lehetőleg kormányfő, ritkább esetben miniszter vezette le a gyártósorról, és rendszerint mellettük ült Szuzuki Oszamu.

Valószínűleg kevesen mondhatják el magukról, hogy többek közt Antall József, Medgyessy Péter, Orbán Viktor volt a sofőrjük, még ha csak néhány méterre is. Persze a nemzetközi életben nem ezzel vívott ki magának elismerést Szuzuki Oszamu, aki egyébként az autóiparban a legrégebb óta regnáló cégvezetőnek számít, és nem szokta véka alá rejteni véleményét.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A Magyar Suzuki Zrt. az elmúlt években folyamatos fejlődésen ment keresztül, 2014. júniusában a 2,5 milliomodik jármű (egy harmadik generációs Swift) hagyta el a gyártósort. Ma a Swift mellett az S-Cross és a Vitara készül Esztergomban.

A 85 éves üzletember nem hagyja el teljesen a céget, az igazgatótanács elnökeként továbbra is beleszólása lesz majd a döntésekbe. Utódja legidősebb fia, Tosihiro lesz, aki 2011 óta ügyvezető alelnökként segítette a vállalat munkáját. Szuzuki Oszamu eredetileg a vejét, Ono Hirotakát nézte ki utódjául, ő azonban 2007-ben betegségben elhunyt.