Villanyautós paradicsommá válhat Budapest

elektromos töltőállomás
Budapest, 2015. október 14. Egy személygépkocsit tankolnak a budai Várban felállított elektromos töltőállomásnál 2015. október 14-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Csaknem 500 új töltőhely jöhet létre elektromos autóknak Budapesten. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fővárosi önkormányzat megállapodása alapján 600 millió forintot szánnak a fejlesztésre.
Vágólapra másolva!

A főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendő támogatást nyújt ehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. A főváros és a kerületek mintegy 250 töltőoszlopra, azaz 500 töltőhelyre pályázhatnak.

Az együttműködés keretében közösen felmérik a jogszabály-változtatási igényeket, valamint közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is.

Forrás: MTI/Marjai János

A megállapodás szerint a főváros áttekinti a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó rendeleteit, és javaslatot tesz a zéró emissziós járművek elterjesztésére a személytaxi-szolgáltatásoknál, illetve egy zéró emissziós járművekre épülő közösségi autómegosztó rendszer (car-sharing) bevezetésénél.

Ezzel összhangban a főváros a közszolgáltatásokat ellátó járműpark esetében is megvizsgálja a károsanyag-kibocsátástól mentes járművek alkalmazásának lehetőségét.