Másfél év múlva érkezik a Tesla igazi népautója

Tesla Model Y
Vágólapra másolva!
A 2019 végén gyártásba kerülő Y szabadidő-autó lehet a márka legnépszerűbb modellje.
Vágólapra másolva!
Valahogy így néz majd ki a Tesla Model Y, ami az Audi E-Tron Quattro és a Jaguar I-Pace közvetlen konkurense lesz az elektromos SUV-ok piacán Forrás: Tesla

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a Tesla jövő novemberben kezdi meg a gyártását a kisebbik szabadidő-autójának a kaliforniai Fremontban található gyárában. Pillanatnyilag a beszállítók kiválogatása zajlik, ami valószínűleg alapos munka lesz, hogy ne ismétlődjön meg az, hogy a beszállítók hibájából akadozik egy autótípus gyártása, mint a Model 3 esetén.

Jelenleg teljes erőből azon dolgoznak, hogy a Model 3-ból heti 5000-et tudjanak gyártani,

de még csak a 2000-es határt lépték át, azt is idén áprilisban. Az 5000-es határt eredetileg 2017 végén akarták elérni, de ezt később 2018 közepére halasztották.

A Tesla kétszeresen is biztos akar lenni abban, hogy jóval a Model Y érkezése előtt el kell hárulnia a gyártást lassító hibáknak, hogy még egyszer ekkora csúszások ne forduljanak elő. A Model 3-at több százezren rendelték meg a két évvel ezelőtti bemutató után az interneten, de még nagyon keveseknek szállították le.

A Model X kistestvére lesz az Y

A Model 3 platformjára épülő új Model Y egy kb. 4,7 méter hosszú szabadidő-autó lesz. Az egyetlen, Tesla által kiadott ízelítő kép alapján kijelenthető, hogy a formája merészebb, mint a testvérmodellé, még külső tükrei sincsenek. Jelenleg az amerikai törvények még előírják a tükrök kötelező használatát, de ez akár egy éven belül is megváltozhat, és akkortól már helyettesíteni lehet majd kamerákkal őket.

A hírek szerint a Model Y kapja majd a Tesla modellek között a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépet, és természetesen az önvezető rendszere (Autopilot) is ennek lesz a legfejlettebb.

A Modell Y után is jönnek újdonságok

A 2020 után várható új Roadster 200 kWh-s akkut kaphat, a végsebessége elérheti a 400 km/órát Forrás: Tesla

2020-ban érkezhet meg a Model X szabadidő-autó alapjaira épített pickup, kishaszonjármű és mikrobusz, nem sokkal később pedig a Semi nevű kamion, amire már most vesznek fel előrendeléseket 150 ezer dollárért. Szintén a következő évtized elején várható a már szintén beharangozott új Roadster érkezése, ami elvileg a világ legfürgébb autója lesz: 1,9 másodperc alatt gyorsul majd fel 0-ról 100 km/órára.