Meghalt a modern kori autóipar egyik legnagyobb alakja

Ferdinand Piëch, a Volkswagen igazgatója, meghalt
Chairman of the supervisory board of Volkswagen AG Ferdinand Piech arrives at the annual general meeting of Volkswagen AG at the trade fair grounds in Hanover, Germany, 13 May 2014. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE/DPA
Vágólapra másolva!
Meghalt 82 éves korában Ferdinand Karl Piëch, a Volkswagen (VW) konszern volt vezetője, a német autógyártás jelentős személyisége.
Vágólapra másolva!

Özvegyének közleménye szerint Ferdinand Karl Piëch augusztus 25-én halt meg váratlanul. Özvegye mellett tizenhárom gyereke, valamint kétszer ennyi unokája gyászolja.

A Bild szerint az osztrák származású Piëch egy rendezvényre utazott Bajorországba, és egy rosenheimi étteremben esett össze felesége, Ursula Piëch szeme láttára. Az egykori VW-igazgatót egy rosenheimi kórházba szállították, ahol végül meghalt.

Ferdinand Piëch 2014-ben Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

Piëch 1937. április 17-én született Anton és Louise Piëch gyerekeként, és a legendás Ferdinand Porsche – a Volkswagen Bogár tervezője és a Porsche autógyártó cég alapítója – unokájaként. Szakmai pályafutását a Porschénál kezdte, majd az Audinál, végül pedig a Volkswagennél helyezkedett el.

Piëch sokáig a wolfsburgi székhelyű vállalat patriarchájának számított. 1993-tól 2002-ig tartó

igazgatótanácsi elnöksége alatt vált világkonszernné és a legnagyobb európai autóipari céggé a Volkswagen AG,

amelyhez ma olyan márkák tartoznak, mint az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda és a Volkswagen haszongépjárművek.

Ezt követően a felügyelőbizottság elnöki tisztségét látta el 2015-ig, amikor is a vállalatnál kialakult hatalmi harcok nyomán lemondott posztjáról.