Öngyilkos akart lenni a bácsi, szembefordult a forgalommal az M7-esen

2019.04.11. 09:15

A Kaposvári Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 75 éves férfival szemben, aki öngyilkossági szándékkal személygépkocsijával megfordult az M7-es autópályán, és szembe haladt a forgalommal.

A vádlott 2017 márciusában depresszióban szenvedett, amelynek tüneteit súlyosbította, hogy közvetlenül cselekménye elkövetését megelőzően hozzátartozója egészségügyi állapotáról rossz hírt kapott.

Az idős férfi a hír hatására beszűkült tudatállapotba került, ekkor alakult ki benne az az elhatározás, hogy öngyilkos lesz.  

A vádlott elhatározásának megfelelően otthonából indulva Balatonboglárnál felhajtott az M7-es autópályára, és Budapest irányába közlekedett, amikor éjjel 11 óra körüli időben szabálytalanul megfordult, majd a többi közlekedőt is veszélyeztetve a menetiránnyal szemben Nagykanizsa irányába kezdett haladni azért, hogy egy járművel összeütközzön.

Az idős vádlott a forgalommal szemben körülbelül egy kilométert tett meg, amikor észlelte a külső forgalmi sávban egy kamion közeledését. Ekkor a vádlott személygépkocsiját a vontató felé kormányozta, azonban a kamiont vezető ukrán állampolgár is látta a vádlott autóját, így megpróbálta a járműszerelvény irányának megváltoztatásával elkerülni a balesetet. A manőver ellenére a vádlott gépkocsijának eleje a kamion bal oldalának ütközött, amelynek következtében a járműszerelvény pótkocsija oldalára dőlve továbbcsúszott, míg vontató részét az autópálya melletti füves partfal állította meg.

A balesetben a vádlott által közvetlenül veszélyeztetett kamionsofőr nem sérült meg, azonban az idős férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A Fonyódi Járásbíróság ítéletében a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.