A Hajnalfény orvoscsoport munkáját támogatja a Toyota

Hajnalfény orvoscsoport
Vágólapra másolva!
A tizennégy egészségügyi szakterületet képviselő közel húsz önkéntes szakemberből álló orvoscsoport az elmúlt csaknem másfél évtizedben majd százezer embert látott el szabadidejében, karitatív alapon a Kárpát-medencében és a világ válság sújtotta területein. A Toyota az idei évtől gépjárművek és a szükséges üzemanyag biztosításával támogatja az önkéntes orvosok hazai és kárpát-medencei munkáját.
Vágólapra másolva!
Forrás: Toyota

Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok." – Kazinczy Ferenc máig ható szavai tökéletesen leírják egy különleges magyarországi karitatív kezdeményezés munkáját, szellemiségét. Az egészen változatos területekre specializálódott önkéntes orvosokból álló Hajnalfény Orvoscsoport más karitatív szervezetekkel együttműködve, 2005. óta végez hiánypótló tevékenységet Magyarország leszakadó településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein, de orvosaik ott voltak a Pakisztánban és Indonéziában bekövetkezett földrengéseknél, és megjárták a szumátrai szökőár által sújtott területeket és a háború sújtotta Libanont is.

Forrás: Toyota

Az önkéntes orvosokból álló szervezet a kárpát-medencei magyarság szolgálatában a kárpátaljai, a székelyföldi és a moldvai csángó magyarok egészségügyi szűrését végzi, Csángóföldön évente többször is megfordulnak, de a külföldi missziókkal párhuzamosan az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre is. Ezen területeken a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek.

Forrás: Toyota

A Toyota az idei évtől az adott célfeladatnak megfelelő járművek (igény szerint Toyota Hilux pickup, Toyota Proace személyszállító vagy áruszállító, illetve környezetbarát hibrid elektromos Toyota személyautó) rendelkezésre bocsátásával, illetve az üzemanyagköltségek szükség szerinti fedezésével biztosítja az orvosok és a szükséges felszerelés helyszínre jutását.

Forrás: Toyota

A Hajnalfény Orvoscsoport által képviselt tizennégy szakterület a sebészet, a gyermek orthopédia, a rheumatológia, a gyermekgyógyászat, a kardiológia, a gyermek kardiológia, a szemészet, az orthoptika, a fogászat- szájhigiéné, az oxyológia, a pszichológia, a bőrgyógyászat, és a szülészet-csecsemőgondozás. Az önkéntes orvoscsoport talán legismertebb tevékenysége ugyanakkor az 'Amíg a szem ellát' kezdeményezés, azaz a rászorulók látásvizsgálata, komplett szemészeti vizsgálatukkal, valamint szemüvegeik elkészítése.

A vizsgált gyerekek tíz-tizenöt százaléka rosszul lát, látásuk korrigálásra szorul. Felismerve és gyakorlatba átültetve azt a gondolatot, hogy nem recept kell, hanem maga a szemüveg, eddig több mint ötezer szemüveg készült el, adományozói és civil támogatással, amit a rászoruló emberek ingyen kaptak meg. A látásprogram fontos és egyedülálló eleme, hogy a gyerekek a vizsgálat helyszínén, az otthonuk közelében maguk választhatják ki a szemüvegükhöz a keretet.

Forrás: Toyota

A kezdetben ad hoc módon szerveződött orvoscsoport 2007-re tudatos csapatépítéssel, rendszeres tréningekkel, terepgyakorlatokkal érte el, hogy közel húsz szakember álljon rendelkezésre, nemcsak tervezett programok, hanem magyarországi és külföldi katasztrófák alkalmával is. A rendkívüli körülményekhez mért alkalmazkodóképesség, a szakmai kompetenciák és az elkötelezettség alapelvként jelennek meg az orvoscsoport munkájában.

Az önkéntes orvosok mostoha körülmények között végzik vizsgálataikat: az immáron a rendelkezésre bocsátott Toyota áruszállítókkal a helyszínre szállított, tíz perc alatt felfújható kórházi sátrakban az orvoscsoport víz, áram és bármilyen infrastruktúra nélküli területen is képes mobil kórházat kialakítani.

A Hajnalfény Orvoscsoport karitatív munkájukat önkéntes alapon, szabadidejükben végző tagjai az elmúlt közel másfél évtizedben több, mint hatvanezer magyarországi, erdélyi, moldvai, valamint kárpátaljai gyermeket és felnőttet látott el programjai során.

Forrás: Toyota

Néhány példa a Hajnalfény Orvoscsoport eddigi megmozdulásaira:

2005: pakisztáni földrengés, 1400 ellátott beteg és sebesült
2006: java-szigeti földrengés és vulkánkitörés, 1200 beteg és sérült ellátása, a libanoni háborúban gyógyszer segélyszállítmány eljuttatása
2007: libanoni háború- segélyszállítás
2008: székelyföldi misszió- Budovár, Székelyudvarhely
2009-2015: tíz alkalommal mintegy huszonöt moldvai csángó közösség egészségügyi szűrése
2009-2014: öt alkalommal hét kárpátaljai település, közösség egészségügyi szűrővizsgálata
2009-2019: több száz alkalommal egészségügyi szűrések, Magyarország leszakadt, elzárt, sok esetben alap egészségügyi ellátás nélküli közösségeiben
2013-2014: nevelőotthonok, fogyatékkal élő emberek szakorvosi vizsgálatai
2012-2016: budapesti hajléktalan emberek szemészeti vizsgálata
2013-2014: ferencvárosi szegregátumok egészségügyi szűrései
2015: veszprémi szegénységben élő közösségek szakorvosi vizsgálatai
2015.: Miskolci, ormánsági mélyszegénységben élők, veszprémi, győri, debreceni, miskolci, szegedi, pécsi hajléktalanok szűrővizsgálatai.
2018-2019: kelet-magyarországi tanyavilági közösségek egészségprogramjai
2019: Dél-hevesi kistérségben mentálhigiénés-addiktológiai programunkkal a dizájner drogokkal élő fiatalok ártalomcsökkentése.
2019: „Látás határok nélkül"- kárpátaljai, erdélyi, és moldvai csángó közösségek látásprogramja