Lassú reagálású hadtestek

Lehet klasszikus Mercis műszereket nézni a régi sárgás színben, illetve sportos és modern piros-kék kombinációt vagy megnyugtató Eco-zöld ragyogást. Minden eddiginél több színes LED van a beltérben, ezzel igazi diszkóhangulatot lehet teremteni, és ebben persze a zseniális hangzást biztosító, méregdrága Burmester-hifi is jó partner.

Nem lehet belekötni: lapos, szigorú, felsőbbrendű - pont, amire a célcsoport vágyik. Érdemes alaposan megnézni a csillagos hűtőrácsot, van benne gondolat bővenForrás: Origo

Két olyan dolgot találtam, ami méltatlanul lassú, az autó egyébként flottul működő rendszereihez képest. Az egyik ilyen gyenge pont váltó, ami az előre- és hátramenet között vagy 2 másodpercet gondolkodik. A hétfokozatú duplakuplungos egység ettől eltekintve kiváló, észrevehetetlenül finoman pakolgatja a fokozatokat, ha nem akarjuk erőltetett menetben forszírozni, nincs vele semmi baj.

A 8,5 másodperces 100-as gyorsulás nem ígér országúti ragadozót, de egyáltalán nem rossz egy 1,3-as motortólForrás: Origo

A másik ügyetlen megoldás a parkradar, ami sok másodperces késéssel jelez. Elment mögöttem egy autó, szép nyugodtan elkezdtem tolatni, mire őrült sípolás és automatikus padlófék állította meg a pulzusomat egy dobbanás erejéig. Aztán rájöttem, hogy a közben már az utca végén tartó kocsit gondolta nagyon közelinek. Csak 150 métert tévedett.

A szépségért centikkel áldozunk

Mivel minőségben gyakorlatilag nincs már érezhető különbség egy ilyen CLA és egy S-osztály között, kell valami, ami miatt az emberek hajlandóak dupla annyit fizetni a bálnáért. Ez pedig természetesen a hely, amiből a CLA-ban csak módjával van. Elöl átlagos testalkattal el lehet férni, de a fejtér passzentos, hátul viszont már az én 178 cm magasan hordott hajkoronám is súrolja a tetőkárpitot. A CLA alacsony, és ezt nemcsak a ki-beszálláskor éreztem hátránynak.

Szűkös a hátsó fejtér, és az ajtókivágás nehézkessé teszi a beszállástForrás: Origo

A fővárosi mindennapokban rendszeresen leér az eleje, a fekvőrendőrökön egy idő után már csak centizve mertem áthajtani, annyira le akar hasalni mindenhol. A padkára parkolás végképp felejtős, hiába nálunk gyártják ezt az autót, az ültetés mutatja a legjobban, hogy a Stuttgart környéki utakra tervezték. Pedig a hangolás jól sikerült, nem ráz, nem üt és csak annyira sportos, amennyire kell, köszönhetően annak, hogy hátul is multilink felfüggesztés van még a fapados változatban is.

A 460 literes térfogattal nincs gond. Aki szélesebb rakodónyílást vagy jobb variálhatóságot szeretne, kombi CLA-t is választhatForrás: Origo

A 200-as kód a típusjelzésben a Renault-Nissannal közös fejlesztésű 1,33-as turbómotort takarja, amely két éve van a piacon, egyelőre nem ismert komolyabb konstrukciós hibája - még a Dacia Duster drágább változataihoz is elérhető. A 163 lóerő nem hangzik versenyautósan, de meglepett a rugalmassága és az ereje. Izgalmasat lehet vele menni, a gyorsaság érzéséhez sokat tesznek hozzá a kipufogó hanghatásai. Egész baráti a 7 liter alatti fogyasztás, amit nagyrészt városban mértem.

Ez már a BMW sem hagyja szó nélkül

A minőségérzetről annyit, hogy autókhoz értő barátok még beülés után is 25 millió körülire tippelték a vételárat, pedig a CLA már 9 millióért hazavihető, igaz, az közel sem így fog kinézni. A 200-as jelű motorral már 11 millió környékéről indul, a szinte teljes extralistát felvonultató tesztautó pedig 16,8 millió forint. Sok pénz egy kompakt négyajtós kupéért, de ezért az összegért tényleg prémiumautót kapunk, aminek minden négyzetcentiméteréről süt az, hogy a gyáriak mindent beleadtak.

Éjszakai fények. Bazári, de én bírtam, és alighanem sok tulajdonos így lesz még veleForrás: Origo

Konkurencia gyakorlatilag nincs, ilyen őrületes formákat senki nem rajzol mostanában. A nemrég bemutatott BMW 2-es Gran Coupé felejthetőnek tűnik a képek alapján, a szintén hazai gyártású A3 szedán pedig jó autó, de ki az, aki bele tudna szeretni? A tömegmárkák közül egyedül a Kia Proceed GT az, ami hasonló karakter (főleg a CLA Shooting Brake-kel), imádnivalóan felesleges és távol áll tőle a praktikum, de persze az utastere a fasorban sincs ehhez képest.

Nem minden SUV, ami fénylik

Az új CLA feltűnő, extravagáns és nagyon sportos városi kiegészítő a tehetősebb, divatérzékeny polgároknak. Formái a szívre hatnak és ennek a célcsoportnak ez kell, nem pedig a hosszasan sorolt észérvek. Egy ilyen kasztnit simán túl lehet árazni (ahogy meg is tették), mert aki vágyik rá és megteheti, hogy megvegye, úgyis meg fogja venni. A technológia amivel megtöltötték apróbb hiányosságai ellenére eléggé rendben van és vezetni sem kellemetlen ezzel a kis, turbós benzinessel.

Az árakról: a CLA 180 Limited Edition belépőmodell 8,92, a tesztelt CLA200 alapkivitelben 10,94, míg a legolcsóbb dízel (CLA 180d) 10,48 millió forint. A csúcson Mercedes-AMG CLA 45 S 4matic+ áll 21,7 millióért, kemény 421 lóerővelForrás: Origo

Végre kívül-belül prémium, pont úgy, ahogy egy Mercitől elvárja az ember, s talán azt is erényeként foghatjuk fel, hogy komplett a kategóriák kihalásához vezető SUV-őrület kellős közepén érdekes alternatívát tud nyújtani a klasszikus, alacsony építésű autók közt. Egy dolgot kell még bizonyítania, hogy újra régi fényében ragyoghasson a csillag: a tartósságot és az örök élet ígéretét. Ez egy hét alatt nem derült ki, de 10 év múlva visszatérünk rá.