Vége a veszélyhelyzetnek: sok ideje van műszakira vinni a kocsit

műszaki vizsga
Tatabánya, 2016. január 12. Sorszámcsíkot ragasztanak egy forgalmi engedélybe a műszaki vizsga végén egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A veszélyhelyzet alatt több autó műszakija is lejárt, kiderült, mennyi idejük van a tulajdonosoknak a vizsgák pótlására.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése értelmében június 18-án véget ért a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet Magyarországon. A veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a forgalmi engedélyek érvényességét meghosszabbították.

Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) úgy tájékoztatta az Origót, hogy

a veszélyhelyzet június 18-i megszűnését követően 180 napjuk van arra az autótulajdonosoknak, hogy pótolják az elmaradt műszaki vizsgákat.

A rendkívüli intézkedésekről szóló rendelet korábban azt mondta ki, hogy a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek, ezt fél évre tolták ki.

- írta az ITM.

Hasonlóan módosították a közlekedési képzéssel kapcsolatos határidőket is,

mert a vizsgáztatás két hónapos szüneteltetése miatt sokan kerülhettek volna olyan helyzetbe, hogy nem tudják tartani a jogszabályi határidőket.

A legtöbbeket érintő változás, hogy a közúti járművezető-képzési határidők, ha azok a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő 15 napon belül járnak le, a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig meghosszabbodnak.