A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem kötelező műszaki vizsgára vinni az autókat. Reagált a rendőrség is.

Az Origo szerdán számolt be arról, hogy a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet az autók műszaki vizsgáztatását is érinti. Noha a vizsgák folynak, lejáró forgalmi esetén sem kötelező műszakira menni, mert az okmány a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes.

Az Origónak a rendőrség megerősítette, hogy nem büntetik a lejárt forgalmival közlekedő autókat.A gépjárművek műszaki érvényességére is vonatkozik a 41/2020. (III.11.) Korm. rendelet; a rendőrök ennek megfelelően járnak el" - írta az ORFK kommunikációs szolgálata.

Egy másik gyakran felmerülő kérdés, hogyan történik most a vásárolt autók átírása. Az okmányirodák és kormányablakok jelenleg csak időpontfoglalással rendelkező ügyfeleket fogadnak, több helyen pedig egyáltalán nincs gépjármű-ügyintézés.

Ezzel kapcsolatban igazán konkrét válasz egyelőre nincs. A veszélyhelyzet miatt, a járványügyi kockázatok csökkentése céljából meghosszabbodó érvényességű okmányok, engedélyek köre felülvizsgálat alatt áll" - írta az Origónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

"A közlekedésért felelős innovációs tárca a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében ugyanakkor nyomatékosan azt kéri mindenkitől, hogy aki teheti, maradjon otthon. A műszakilag nem megfelelő gépjárművel vagy nem megfelelő egészségügyi állapotban közlekedés még érvényes okmányok és engedélyek birtokában is a közlekedő felelőssége."

"A jogszabály csak azokra az okmányokra vonatkozik, amelyeknek a rendelet hatálybelépését követően járt le az érvényessége."