Meglepő anyagból készített üzemanyagot egy miskolci egyetemista

üzemanyag
Vágólapra másolva!
Magyarországon egyedülálló megoldáson dolgozik a Miskolci Egyetem egyik hallgatója: a műanyaghulladék hőbontásával állít elő folyékony üzemanyagot.
Vágólapra másolva!

A K&H fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat legutóbbi nyertese Kecsmár Gergely, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hallgatója, aki a XXI. század egyik legégetőbb problémájára, a műanyaghulladék hasznosítására keresi a választ.

Kecsmár Gergely

műanyaghulladékból történő üzemanyaggyártáson dolgozik,

bár egyelőre csak kísérleti fázisban van a technológia. A fiatal kutató olyan műanyagkeverékeket állít elő, amelyek tükrözik Magyarország, az Európai Unió és a világ műanyag-felhasználását és -összetételét, majd ebből hőbontással (pirolízis) üzemanyagokat állít elő.

Forrás: K&H

Az így nyert üzemanyagok hasznosíthatóságának vizsgálata – hogy mennyire felelnek meg a hatályos üzemanyagszabványoknak – az ösztöndíjpályázat eredményhirdetése óta eltelt időben megtörtént. Az eredmények pedig biztatóak:

a vizsgálat során meghatározott minőségi kritériumok többsége megfelel a követelményeknek.

Kecsmár eljárásával

zárt rendszerben történik a műanyaghulladék lebontása, így elkerülhető a nem kívánt káros anyagok (pl. kátrány) létrejötte.

A műanyaghulladék pirolízisével

a betáplált műanyag mennyiségének körülbelül 70 százalékát lehet folyékony üzemanyag előállítására hasznosítani,

míg a maradék 30 százalékot kitevő szilárd és gáz halmazállapotú végtermékek tüzelőanyagként vagy vegyipari anyagként újrahasznosíthatók. Az eljárás akár ipari szintre is emelhető.