Holland egyetemisták teljes mértékben működő elektromos autót építettek hulladékból, például tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból.

A kétüléses, Luca névre keresztelt autó 90 km/h-s végsebességet képes elérni, hatótávolsága elérte a 220 kilométert - közölte az Eindhoveni Műszaki Egyetem. A villanymotorokat a hátsó kerekekbe építették.

Forrás: Eindhoven University of Technology

Az alváz lenből és újrahasznosított PET-palackokból készült. Belsejéhez válogatás nélküli háztartási hulladékot használtunk" - mondta Lisa van Etten projektmenedzser. A 360 kilós autó karosszériájához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot alkalmaztak, az ülések kókuszból és lószőrből készültek.

A járművet 18 hónap alatt készítette el 22 egyetemista azzal a céllal, hogy bizonyítsák a hulladék felhasználásának számtalan lehetőségét.

Forrás: Eindhoven University of Technology

Igazán reméljük, hogy az autógyártók elkezdik használni a hulladékot. Számos alkalmazási területe van. Egyre több cég használ hulladékot vagy bioalapú anyagokat az autók belsejéhez, mi meg akartuk mutatni, hogy alváz is készülhet belőle" - hangoztatta Matthijs van Wijk, a csoport vezetője.