Kiszivárgott képeken az új Dacia SUV, sokkal vagányabb, mint a Duster

dacia
Vágólapra másolva!
Valószínű, hogy a formás szabadidő-autót hét üléssel is meg lehet majd vásárolni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Autofácil

A spanyol Autofácil weboldal közölte a szabadalmi hivatalból kiszivárgott grafikákat, amelyek az idén januárban bemutatott Bigster-tanulmány szériaváltozatát ábrázolják. Egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy a képeken látható SUV a közvetlen utóda lesz-e a 2018-ban bemutatott, 4,34 méteres, második generációs Dusternek, vagy fölé érkezik-e a palettán.

Forrás: Autofácil

Szerintünk az igazság a kettő között van: a januári tanulmány 4,6 méteres karosszériával rendelkezett, és a hosszú hátsó túlnyúlása, osztott hátsó ablaka arra engedett következtetni, hogy akár hét ülés is elfér majd benne. Viszont a kiszivárgott képeken látható SUV hátsó része rövidebbnek tűnik, és az osztott hátsó ablakok is hiányoznak róla.

Könnyen lehet, hogy ez lesz az ötszemélyes, 4,4 méter körüli hosszúságú, 2023-24 körül érkező Duster-utód, a 20 centivel hosszabb, hétszemélyes Bigsterre pedig 2025-ig kell majd várni.

Forrás: Autofácil

Egy biztos: akár rövid vagy hosszú karosszériával érkezik előbb, ez a családi SUV a közeljövő egyik legjobban várt újdonsága lesz Magyarországon, hiszen nemcsak jól néz ki, de

várhatóan tágas és olcsó is lesz.

Az alacsony árat úgy éri el a Dacia, hogy az újdonságot a Renault Capturban és Arkanában használt kisautó-platform (CMF-B) megnyújtott változatára építi, ahelyett, hogy a kompakt autókhoz fejlesztett, technikailag igényesebb CMF-CD platformot használná.

Forrás: Autofácil

Egyértelmű, hogy hatalmasat lépett előre a Dacia-dizájn a még a kellemes megjelenésű, új Sandero/Logan modellcsaládhoz képest is, ilyen bátor formanyelvet korábban nem láthattunk a román márkától. Igaz ez még akkor is, ha a januári Bigster-tanulmány nagy kerekeit, világító hűtőmaszkját és domborított motorháztetőjét azért szolidabb darabokra cserélték.

Forrás: Autofácil

Viszont a jó arányok, a masszívan kiszélesített sárvédők, a rejtett hátsó kilincsek, az új Dacia-embléma megmaradtak, mint ahogy az Y-formájú első és hátsó lámpák is. Kiváló terepjáró-képességekre utalnak az alsó védőlemez-imitációk a lökhárítókon, a nagy hasmagasság és a küszöböket, sárvédőket, sőt, még az első ajtók egy részét is borító fényezetlen, műanyag védőelemek.

Így nézett ki az idén januárban leleplezett Bigster-tanulmány Forrás: Dacia

A Duster III/Bigster szériaváltozatában valószínűleg a Renault új, 1,2 literes turbós-benzines motorcsaládja dolgozik majd, de

nem lehet kizárni a Capturból ismert E-Tech hibrid hajtás megjelenését sem.

Az új SUV megjelenésére azonban még 2-3 évet várni kell, éppen ezért a Dacia hamarosan még egyszer fel fogja frissíteni a jelenlegi Dustert, hogy az addig hátralévő időben fenntartsa az érdeklődést iránta.