Top 10: a Sanghaji Autószalon legizgalmasabb kínai autói

shanghai
Vágólapra másolva!
Az 1400 lóerős hipersportkocsi és a Huawei-autó mellett a Rolls-Royce, a Porsche, és a VW Bogár másolatai jelentették a legnagyobb szenzációt a globálisan vezető szerepre törő ázsiai seregszemlén. Szinte minden újdonság elektromos vagy hibrid hajtást kapott, és több koncepcióba már kormányt sem tettek, mert olyan ütemben fejlődik az önvezető technológia. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebbeket.
Vágólapra másolva!

1. Hongqi S9 – az első kínai hipersportautó

40 km-t tisztán elektromos üzemben is képes megtenni, de nem 400 km/h-val Forrás: Hongqi

Az S9 remekbe szabott, európai szemmel is kívánatos formáját az a Walter de Silva tervezte, aki a 80-as és a 90-es években az Alfa Romeónál dolgozott, aztán később a Volkswagen-konszern dizájnigazgatója volt 2015-ig, jelenleg a kínai FAW és az olasz Silk vegyesvállalatánál elnökhelyettes. Legújabb alkotása, a Hongqi S9

a valaha volt legerősebb és leggyorsabb kínai autó,

mivel a hibrid hajtásláncának összteljesítménye eléri az 1400 lóerőt.

Az ablakok gombnyomásra elsötétíthetők Forrás: Hongqi

Mindezt egy ikerturbós V8-assal és három villanymotorral sikerült elérni. Természetesen a menetteljesítményekre nem lehet panasz, hacsak az nem, hogy a gyorsulástól rosszul lesznek a bent ülők: az S9-nek ugyanis

csak 1,9 másodperc kell, hogy elérje álló helyzetből a 100 km/h-t,

de a 400 km/h-s ígért végsebesség is tiszteletet parancsoló. Persze ezek a számok még csak ígértetek, az, hogy a kocsi tényleg tudja-e őket, csak 2022-ben derülhet ki, amikor elkezdik a kiszállításokat az ügyfeleknek. Az S9-ből mindössze 99 darab gyártását tervezik, az alapár 1,45 millió dollár, azaz 438 millió forint.

2. Hongqi L-Concept – sofőrös autó csillárral

Ezt a tekintetet nehéz elfelejteni Forrás: Carscoops

A Hongqi nem csak hipersportautót, hanem luxusautót is hozott a Sanghaji Autószalonra, nem is akármilyet. A Rolls-Royce Phantom vetélytársának szánt L-Concept egy több mint ötméteres szedán, amelynek visszafelé nyíló "öngyilkos" ajtaja vannak. Már a formaterv sem hétköznapi, elég csak a fehér, csipkés terítőre emlékeztető fastback tetőre, az óriási, krómozott hűtőmaszkra, vagy a fényszórókat összekötő LED-es nappali fényekre gondolni.

Extravagáns a tetőmegoldás Forrás: Carscoops

De az igazi meglepetés belül fogadja a szemlélőt, a hatalmas autóban ugyanis csak három ülőhelyet alakítottak ki. A sofőr a sötét bőrrel burkolt bal első ülésben foglalhat helyet, az autó tulajdonosa viszont tőle srégen jobbra, hátul. Neki van a legjobb dolga, hiszen a hiányzó anyósülés miatt óriási lábtér áll a rendelkezésére, és a kilátást sem zavarja semmi. A jobb hátsó ülés ráadásul gombnyomásra ággyá is alakítható, ha hosszú útra indul a főnök.

A főnök kilátását nem zavarja semmi Forrás: Carscoops

Az L-Concept legbizarrabb részlete a hátsó utasok között lévő kristályüveg csillár, de a rézszínű betétek, a kristályberakások, a LED-csíkok, a polírozott felületek és a vastag gyapjúszőnyegek sem feltétlenül az európai ízlést tükrözik. Szintén szokatlan – főleg egy sofőrös autó esetében – hogy

hiányzik a kormánykerék,

ami fejlett, 5-ös szintű önvezető képességekre utal. Mi azonban nagyon csodálkoznánk, ha a 2023-ban érkező szériaváltozat is kormány nélkül kerülne piacra.

3. Seres SFR – a Huawei első autója

Az SF5 forgalmazása jövő hónapban kezdődik Kínában a nagy Huawei bemutatótermekben, az alapár kb. 10 millió forint Forrás: Huawei

A kínai elektronikai óriásvállalat a 2016-ban alapított Seres autómárkával közösen fejlesztette ki az SF5-öst. A 4,7 méter hosszú SUV egy hatótávnövelős elektromos autó, 1,5 literes benzinmotorja csak áramot termel az akkumulátor és a két villanymotor számára. Tisztán elektromos módban 180 km a hatótáv, de ha hibridként használják, akkor egy tankkal akár 1000 km-t is meg lehet tenni.

A hullámzó övvonal az Audi Q5-re emlékeztet, a hegyesszögben végződő ablakfelület azonban egyedi Forrás: Huawei

A két villanymotor összesen

551 lóerőt és 820 Nm-t szabadít a kerekekre,

így a békés családi autónak tűnő SF5 4,7 másodperc alatt gyorsul fel 0-100 km/h-ra. Igényes technikai megoldásokból nincs hiány, a karosszéria alumíniumból készül, a futómű elöl kettős keresztlengőkaros, hátul többlengőkaros, felárért összkerékhajtás is kérhető.

Nagy hangsúlyt fektettek a hangszigetelésre, alapjáraton mindössze 38 decibel a hangerő bent Forrás: Huawei

Természetesen a Huawei nem hazudtolta meg magát, és egy hatalmas tabletet épített be a középkonzolra, de a műszerfal is digitális. Az infotainment rendszer pillanatok alatt kapcsolódik a vezeték nélkül a telefonokhoz a Huawei HiCar tükröző rendszeren keresztül, és a médiatartalmak és navigációs útitervek könnyen átvihetők az egyik eszközről a másikra. Van fejlett hangfelismerés is, a zene 11 hangszórón keresztül szólal meg, alapjáraton a belső zajszint mindössze 38 decibel. Nem hiányoznak a fejlett 2+ szintű vezetőtámogató rendszerek, az SF5 tele van tömve ultrahangos szenzorokkal, radarokkal és kamerákkal. Áramszünet vagy piknikezés alatt áramforrásként is használható a kocsi, de lemerült villanyautók is tölthetők róla.

4. Wuling Hongguang MINIEV – a legkisebb kabrió

Mindössze 5 másodperc kell a vászontető nyitásához és a csukásához, ami világrekord a motoros tetejű kabriók között Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Ding Ting

Ha szépnek nem is lehet nevezni, az aranyos jelző mindenképp illik a General Motors, a kínai SAIC és a Wuling vegyesvállalatának az újdonságára. A Hongguang MINIEV Cabrio

a Sanghaji Autószalon egyik közönségkedvence,

egyelőre még tanulmányként állították ki, de a sorozatgyártása már jövőre elkezdődik.

Igényes beltér, minimalista stílusban kivitelezve Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Ding Ting

A fix tetős változata, a Wuling Hongguang MINIEV Kínában már tavaly óta kapható, mindössze 1,25 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, ezért rendkívül népszerű.

Az autómegosztó szolgáltatók biztosan sokat rendelnének belőle Forrás: Wuling

A 2,9 méter hosszú, 27 lóerős, 100 km/h végsebességű elektromos autót Dartz FreZe néven Európába is importálja egy lett vállalkozó, de itt jóval drágább, 9999 euró az alapára. Állítólag a kétüléses kabrió változat is eljut Európába FreZe Froggy néven, a kb. 20 ezer eurósnak ígért (7,2 millió forint) európai példányokba kizárólag a nagyobb, 13,8 kWh-s akkumulátorcsomag kerül majd, ami kb. 160 km-es hatótávot (WLTP) biztosít majd.

5. SAIC Roewe Jing – a bálna

Összetéveszthetetlen a megjelenés a függőleges rácsozástól Forrás: Roewe

A 90-es években megjelent W140-es Mercedest a méretei miatt hívták bálnának, a Roewe új tanulmányautóját viszont a formája okán fogják. Ugyanis az orr-részét szándékosan olyanra tervezték, mint amilyen a sziláscetek (ebbe a részalrendbe tartozik a kék bálna is) szűrőrendszerrel ellátt szája.

Az első és a hátsó lámpák is kettéosztottak, ahogy a 2021-es trendek megkövetelik Forrás: Roewe

A név is erre utal, a Jing ugyanis bálnát jelent kínaiul. Nem csak a frontrész különleges, említést érdemel a feketére fényezett, kupés vonalú tető, a hullámos övvonal, a rácsozott D-oszlop, az extrém tetőszárny és a csíkszerű hátsó lámpa is. A Roewe márkát a kínai SAIV alapította 2006-ban, amikor megvette az MG-Rover maradványait, csak a Rover márkanévhez nem jutott hozzá. A Roewe szerint az új Jing a márka megújulásának, prémium irányba történő elmozdulásának első kézzel fogható terméke lesz, magas fokú személyre szabhatósággal, igényes belsővel és technikával. Pár hónap múlva várható a benzines és plug-in hibrid hajtásokkal megvásárolható szériaváltozat megjelenése.

Cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!