Nem igaz, hogy a biztosítók nem fizetnek abban az esetben, ha a veszélyhelyzet alatt lejárt forgalmi engedélyű autó okoz balesetet.

A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló kormányrendelet alapján, a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. Ebbe beletartozik a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi ideje - írta a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító.

Sokan hallottak azonban olyan híreket, miszerint ha valaki baleset résztvevője lesz, ne számítson arra, hogy a kötelező felelősségbiztosító fizet majd lejárt forgalmi esetén. Ez nem igaz: a jogszabályra tekintettel a lejárt forgalmikat a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, így a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést.

A jármű műszaki állapota természetesen független az okmányoktól, vagyis a közlekedésre alkalmatlan, vagy a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető járművel közlekedni nem megengedett. Ezért teljesen függetlenül attól, hogy van-e érvényes forgalmi engedélye a járműnek, a biztosító érvényesítheti az általa kifizetett összeget az üzembentartóval szemben, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta. Ez tehát nem az okmányoktól függ, hanem a jármű tényleges műszaki állapotától.

Aki szeretné elkerülni a veszélyhelyzetet követően várhatóan megnövekedő forgalmat, természetesen megteheti, hogy már most levizsgáztatja az autóját. Jogilag azonban ennek elmaradása esetén az okmány érvényes, a biztosító helytállási kötelezettsége pedig fennáll.