Nagyon meglepő dolog történik a magyar használtautó-piacon, és nem akar véget érni

autókereskedés,
Budapest,2016.
Vágólapra másolva!
Négy hónapja minimumszinten áll a külföldről behozott használt személyautók havi darabszáma.
Vágólapra másolva!

Novemberben sem mozdult felfelé az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma: a Datahouse adatai szerint a használtautó-import volumene 9663 darab volt novemberben, ami

19 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 11 963 darabtól.

A JóAutók.hu szerint az év első felében kifejezetten aktív volt a piac, jelentős pótlólagos keresletet biztosított azok köre is, akik az alkatrészhiány miatt fellépő ellátási zavarok miatt az újautó-piac helyett külföldről próbáltak autóhoz jutni.

Nyár óta azonban a kereslet érezhetően visszaesett, a potenciális vásárlók egy része egyelőre halasztja az autóvásárlást.

A november végéig behozott használt személyautók 31 százalékát három márka, a Volkswagen (12%), az Opel (10%) és a Ford (9%) modelljei teszik ki. A fenti márkákat egyenként 5-6 százalékos részesedéssel a Toyota, az Audi, a BMW, a Hyundai és a Mercedes követi a listán.

A használtautó-import idei mennyisége november végéig összesen 118 583 darab volt, ami 2,8 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 121 976 darabnál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 103 525 volt, ami 8,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 113 193-as értéktől.