Világraszóló autós bejelentést tett a Dacia

Automobile Barcelona International Motor Show Automobile Trade Show Car Expo Automotive Exhibition Auto Show Event Vehicle Showcase Motor Show Automotive Trade Fair Car Industry Expo Car Showroom Event Automotive Product Exhibition Vehicle Technology Expo
BARCELONA, SPAIN - May 19: The Automobile Dacia logo, the Romanian car manufacturer part of the Renault group, on their stand during the Automobile Barcelona International Motor Show on May 19, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A román autógyártó a világ legnehezebb autóversenyén a legsikeresebb ralipilótával fog elindulni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Renault Sport

A Dacia bejelentette, hogy 2025-től csatlakozik a Dakar-ralit is magában foglaló Tereprali Világbajnoksághoz a brit Prodrive csapat partnereként.

A márka gyártóként indul majd a csúcsot jelentő T1+ kategóriában,

ahol többek között a Toyotával és az Audival kell majd megküzdenie az abszolút győzelemért.

Forrás: Dacia

Manapság a Prodrive csapat Hunter nevű versenyautója az egyik leggyorsabb autó a mezőnyben, az idei versenyen például a második lett vele Sébastien Loeb, és a legtöbb szakaszgyőzelmet is a francia zsebelte be. Nem véletlen, hogy a kilencszeres rali világbajnok lesz a Dacia programjának első számú versenyzője is, a másik autót pedig egy spanyol hölgy, az Extreme E-ben már bizonyított Cristina Gutiérrez Herrero fogja vezetni.

A két pilóta fogja közre Denis Le Votot, a Dacia vezérigazgatóját Forrás: Dacia

A Dacia-Prodrive szövetség arra enged következtetni, hogy az alakulat a Hunter módosított változatát fogja használni, vélhetően a műanyag karosszéria a 2024-ben érkező Bigster szabadidő-autóra fog hasonlítani.

Szintetikus üzemanyaggal megy majd az autó,

az első prototípusok tesztelését a 2024-es szezonban tervezik.

A Dacia 2013-18-ig egy V6-os Nissan-motorral hajtott Dusterrel már többször indult a Dakar-ralin, a több mint 300 lóerős terepjáró legjobb eredménye egy 14. hely volt.